Antalet hemvärnssoldater ökar stadigt

Söktrycket är fortsatt högt till hemvärnsförbanden. På grund av demografiska förutsättningar är antalet ansökande dock inte jämnt fördelade över hela landet. Försvarsmakten reder här ut det faktiska läget kring ansökningar och uppfyllnadsgrad i Hemvärnet.

Hemvärnschef Laura Swaan Wrede pratar med soldater i uniform
Hemvärnschef Laura Swaan Wrede pratar med soldater i uniform
Rikshemvärnschef generalmajor Laura Swaan Wrede vill förbättra balansen mellan tid i hemvärnet, jobb och familjen. Foto: Försvarsmakten

– I dag har vi omkring 22 000 hemvärnssoldater. Om ett och ett halvt år är ambitionen att vi det ska vara 3000 fler. Som trenden ser ut i dagsläget ser det positivt ut när det gäller att få in soldater. Men vi har ett jobb att göra med att få fler att stanna längre i hemvärnsförbanden genom att underlätta för hemvärnssoldater att få balans mellan tid i hemvärnet, jobb och familjen så att vi minskar omsättningen i förbanden. Ett sådant exempel är att vi ser över vårt utbildningssystem så att det blir mer flexibelt, säger rikshemvärnschef generalmajor Laura Swaan Wrede.

I år är 88 procent av hemvärnsförbanden uppfyllda gentemot målet år 2025 på 25 000 soldater.

Ett och ett halvt år före delmålet finns omkring 22 000 hemvärnssoldater i våra förband. Det är en stadig ökning av antalet hemvärnssoldater, även om den är något långsam.

– I det höga söktryck som vi fortfarande har inom Hemvärnet är ansökningarna fördelade efter hur demografin ser ut i landet. Det innebär att det kan ta olika lång tid att gå genom processen beroende på var man bor, säger Laura Swaan Wrede.

Hemvärnets grundtanke bygger på geografisk närhet, god lokalkännedom och att man ska vara snabbt på plats. Man är med i det förband där man bor, enkelt uttryckt. Där flest människor bor, som exempelvis i Stockholmsområdet, har flest personer också sökt. I områden där det demografiska underlaget inte är så stort kan det istället behövas fler som söker, som i Norrbotten, Småland och Värmland.

Försvarsmaktens system var inte dimensionerat för det stora antalet ansökningar som kom 2022. På kort tid behövde vi ställa om från ett normalår med 4 500 ansökningar till att kunna hantera 29 000.

Före Rysslands storskaliga invasion av Ukraina var Hemvärnet i en period av vikande ansökningssiffror. Det vände i och med invasionen av Ukraina. År 2022 inkom 29 000 ansökningar, under år 2023 inkom 5 788.

Första halvåret i år har 5 700 personer sökt. Och trenden fortsätter att vara positiv. Under perioden 2022 – juli 2024 har Försvarsmakten fått in 40 000 ansökningar. Av dessa har vi hanterat cirka 30 000.  Försvarsmakten har fortfarande omkring 10 000 kvar i processen. Från år 2021 till 2023 har myndigheten tecknat tjänstgöringsavtal med 9 170 nya hemvärnssoldater.

Vi bygger krigsförband – det medför krav på både individer och process

Processen från visat intresse till tecknat tjänstgöringsavtal med Försvarsmakten tar tid och ställer krav på engagemang och motivation från individen. Kraven är bland annat kopplat till säkerhetsprövning och att klara utbildningen med de färdighetstest som det innebär. Platser till utbildning behöver också matcha individens möjlighet att delta. Det kan behövas ledighet från civila arbetsgivaren och möjlighet att vara borta från familjen. Processen är kortare för dem som tidigare har militär grundutbildning då utbildningens omfattning blir mindre. Att vara i Hemvärnet är ett fysiskt arbete. Det är inte vem som helst som blir hemvärnssoldat.

Under processen kan det hända att både individen eller Försvarsmakten avslutar ansökan. I dag lämnar ungefär en tredjedel innan de går in i första fasen av processen. Det kan bero på att individen inte klarar de krav som ställs på en hemvärnssoldat som nämns ovan. Det händer också att individen under processens gång inser att man vid ansökningstillfället inte förstått att man skulle ingå i ett krigsförband. Man kanske hellre vill bidra till någon annan del av totalförsvaret. Av dem som ingår i kategorin avslutad ansökan finns även de som efter flera kontaktförsök från Försvarsmakten inte har svarat. Många blir också krigsplacerade på sina civila arbetsplatser och kan därför inte fullfölja processen. Med andra ord är uttrycket avslutad eller återtagen ansökan en lite kantig benämning på flera olika orsaker.

Omsättning i förbanden på omkring 10 procent

Det är ett in- och utflöde av personer i förbanden. Att man väljer att avsluta sitt tjänstgöringsavtal med Hemvärnet kan bero på olika saker. Ofta beror det på att man inte får ihop balansen med familj, civilt arbete och fritid. Andra orsaker är ändrade fysiska förutsättningar eller att man faller för åldersstrecket när man fyller 70 år.

År 2022 avslutades fler tjänstgöringsavtal än ett normalår. När övningsverksamheten åter tog fart efter pandemin så fanns fler personer som inte varit aktiva under en period. Då genomförde Försvarsmakten registervård för att bland annat få rotation i utrustning till nya sökande som ville in i Hemvärnet. Samtidigt blev fler personer krigsplacerade på sina arbetsplatser och behövde därför avsluta sitt engagemang.

Följande siffror har hämtats från Försvarsmaktens årsredovisningar:

2019 antagna: 2 453  avslut: 2 932

2020  antagna: 1 769 avslut: 2 247

2021 antagna: 1 667  avslut: 1 833

2022  antagna: 5 200 avslut: 3 800

2023  antagna: 2 317 avslut: 1 660

Försvarsmakten jobbar kontinuerligt med att se över våra processer för att så snabbt och effektivt som möjligt hantera ansökningar och fortsatt vara attraktiva för de som vill bidra till Sveriges försvar.

Några exempel är: 

  • fler personella resurser för att hantera antalet ansökningar
  • kommunikation med sökanden genom hela processen via digitaliserade utskick
  • löpande utveckling och effektivisering i form av verktyg och utbildning för personal som arbetar i rekryteringsprocessen
  • en app införs under hösten för att underlätta administration av säkerhetsintervjuer
  • fler utbildningsplatser
  • utveckling av utbildningssystem med mer flexibilitet och större möjligheter att välja utbildningstillfällen
  • möjligheter för att även specialister ska kunna bygga på med utbildningar som motsvarar en militär grundutbildning.

Försvarsmakten fortsätter att hantera de ansökningar som kommer in och att utveckla vårt system för att kunna ta hand om det engagemang och försvarsvilja som finns hos både potentiella och befintliga hemvärnssoldater.