Inget infanteriväder utan sensommarsolsken. Det mötte divisionschef brigadgeneral Rickard Johansson när han på måndagseftermiddagen formellt återinvigde IB (infanteribrigad) 1 på Livgardet i Kungsängen. Den första brigaden – också benämnd Livgardesbrigaden – blir därmed också den fjärde av arméns brigader, efter Norrbottensbrigaden i Boden, Skaraborgsbrigaden i Skövde och Skånska brigaden i Revinge. Brigaden ska kunna ingå i 1:a divisionen tillsammans med arméns andra brigader.
– Nu gör vi oss fria från bataljonarméns bojor och bygger förmågan att slåss i större formationer, vi går mot en brigadarmé i divisions- och kårs kontext, säger Rickard Johansson i samband med att han lämnade över befälet för brigaden till den helt nyutnämnde översten, brigadchef Martin Johansson.
Betydelsen av brigad
Brigad är det krigsförband där alla funktioner – bland annat underrättelsetjänst, logistik och ledning – inom armén samordnas. I IB1:s fall kommer det initialt bestå av två motoriserade skyttebataljoner, ett brigadlednings- och sambandskompani samt en brigadstab. Därefter tillförs även artilleri- och luftvärnskompani. I ett senare skede tillförs fler manöverförband och funktioner.
En av de motoriserade skyttebataljonerna finns redan på plats: den tidigare fristående 12:e motoriserade skyttebataljonen blir nu 1:a motoriserade skyttebataljonen.
Huvuduppgiften blir försvaret av huvudstadsregionen, där nästan en femtedel av Sveriges befolkning lever och där den centrala statsledningen finns. Striden kommer till stor del ske till fots i urban miljö, det vill säga strid i bebyggelse – en av de svåraste stridsmiljöerna att strida i.
– Det finns ett avgörande värde i att försvara ett lands huvudstad. Därför ska vi bli bäst på infanteristrid och bäst på att försvara Stockholm, dess infrastruktur och befolkning, säger Martin Johansson.
Senaste IB 1-chefen på plats
Namnen IB 1 och Livgardesbrigaden skapar viss nostalgi i armén: i olika former fanns begreppen mellan 1957 och 2000, då försvarsbeslutet 2000 innebar att arméns fem sista infanteribrigader – däribland Livgardesbrigaden – avvecklades.
För 50 år sedan fanns närmare 40 brigader i armén. En som var nybakad fänrik då och sedermera den senaste brigadchefen för Livgardesbrigaden som la ner densamma 2000, var på måndagen hedersgäst.
– Det känns alldeles utmärkt att stå här idag och få se IB 1 återinvigas, det är glädjande för armén och för Försvarsmakten. Omvärldsläget är självklart inte lika glädjande men att vi nu på detta sätt hanterar läget känns bra, säger general Sverker Göranson, tidigare överbefälhavare.