Första brigaden återinvigd

Ännu en leverans på försvarsbeslutet från 2020 och ett stärkt försvar för huvudstadsregionen – två tydliga tecken när IB 1 återinvigdes på måndagen.
– Att vi i dag intar initial förmåga med ytterligare en brigad är viktigt, och jag förväntar mig att utvecklingstakten kommer att accelerera då vi har dedikerade chefer på bataljons- och brigadnivå. Det är inte återskapandet av en gammal förmåga, det är en modern brigad med nya och traditionella förmågor som sätts upp, säger arméchef Jonny Lindfors.

IB 1, eller Livgardesbrigaden som den också kallas, består initialt av två motoriserade skyttebataljoner, ett brigadlednings- och sambandskompani samt en brigadstab.
IB 1, eller Livgardesbrigaden som den också kallas, består initialt av två motoriserade skyttebataljoner, ett brigadlednings- och sambandskompani samt en brigadstab.
IB 1, eller Livgardesbrigaden som den också kallas, består initialt av två motoriserade skyttebataljoner, ett brigadlednings- och sambandskompani samt en brigadstab. Foto: Tuva Durgé/Försvarsmakten
Divisonschef Rickard Johansson återinvigde formellt Livgardesbrigaden – den fjärde av Arméns brigader, efter Norrbottensbrigaden i Boden, Skaraborgsbrigaden i Skövde och Skånska brigaden i Revinge.
Divisonschef Rickard Johansson återinvigde formellt Livgardesbrigaden – den fjärde av Arméns brigader, efter Norrbottensbrigaden i Boden, Skaraborgsbrigaden i Skövde och Skånska brigaden i Revinge. Martin Johansson, nyutnämnd överste, tog sedan befälet över brigaden. Foto: Tuva Durgé
Arméns musikkår stod för den ceremoniella musiken vid det historiska ögonblicket då Livgardesbrigaden återinvigdes efter 24 år.
Arméns musikkår stod för den ceremoniella musiken vid det historiska ögonblicket då Livgardesbrigaden återinvigdes efter 24 år. Foto: Tuva Durgé

Inget infanteriväder utan sensommarsolsken. Det mötte divisionschef brigadgeneral Rickard Johansson när han på måndagseftermiddagen formellt återinvigde IB (infanteribrigad) 1 på Livgardet i Kungsängen. Den första brigaden – också benämnd Livgardesbrigaden – blir därmed också den fjärde av arméns brigader, efter Norrbottensbrigaden i Boden, Skaraborgsbrigaden i Skövde och Skånska brigaden i Revinge. Brigaden ska kunna ingå i 1:a divisionen tillsammans med arméns andra brigader.

– Nu gör vi oss fria från bataljonarméns bojor och bygger förmågan att slåss i större formationer, vi går mot en brigadarmé i divisions- och kårs kontext, säger Rickard Johansson i samband med att han lämnade över befälet för brigaden till den helt nyutnämnde översten, brigadchef Martin Johansson.

Betydelsen av brigad

Brigad är det krigsförband där alla funktioner – bland annat underrättelsetjänst, logistik och ledning – inom armén samordnas. I IB1:s fall kommer det initialt bestå av två motoriserade skyttebataljoner, ett brigadlednings- och sambandskompani samt en brigadstab. Därefter tillförs även artilleri- och luftvärnskompani. I ett senare skede tillförs fler manöverförband och funktioner.

En av de motoriserade skyttebataljonerna finns redan på plats: den tidigare fristående 12:e motoriserade skyttebataljonen blir nu 1:a motoriserade skyttebataljonen.

Huvuduppgiften blir försvaret av huvudstadsregionen, där nästan en femtedel av Sveriges befolkning lever och där den centrala statsledningen finns. Striden kommer till stor del ske till fots i urban miljö, det vill säga strid i bebyggelse – en av de svåraste stridsmiljöerna att strida i.

– Det finns ett avgörande värde i att försvara ett lands huvudstad. Därför ska vi bli bäst på infanteristrid och bäst på att försvara Stockholm, dess infrastruktur och befolkning, säger Martin Johansson.

Senaste IB 1-chefen på plats

Namnen IB 1 och Livgardesbrigaden skapar viss nostalgi i armén: i olika former fanns begreppen mellan 1957 och 2000, då försvarsbeslutet 2000 innebar att arméns fem sista infanteribrigader – däribland Livgardesbrigaden – avvecklades.

För 50 år sedan fanns närmare 40 brigader i armén. En som var nybakad fänrik då och sedermera den senaste brigadchefen för Livgardesbrigaden som la ner densamma 2000, var på måndagen hedersgäst.

– Det känns alldeles utmärkt att stå här idag och få se IB 1 återinvigas, det är glädjande för armén och för Försvarsmakten. Omvärldsläget är självklart inte lika glädjande men att vi nu på detta sätt hanterar läget känns bra, säger general Sverker Göranson, tidigare överbefälhavare.