– Det är en viktig överenskommelse som nu är på plats. Målet att snabbare nå det militära försvarets behov av rörlighet och transport i samtliga konfliktnivåer kommer både att bidra till ett starkare försvar och ge Sverige bättre förutsättningar att kunna leverera på de uppgifter vi har inom Nato, säger Mikael Granholm, Försvarsmaktens generaldirektör.
Viktiga punkter
Överenskommelsen tydliggör de områden myndigheterna gemensamt identifierat som viktiga att samverka inom:
- Militär rörlighet – som omfattar samtliga delar kopplat till området, exempelvis trafikledning, värdlandsstöd, utbildning, övning och återställning
- Infrastrukturplanering
- Informationsdelning, kunskapsutveckling och utbyte av lägesinformation
- Säkerhetstjänst
Ett robust transportsystem blir än viktigare för Sverige som allierad, då detta utgör ett av Natos sju grundkrav för nationell motståndskraft. Fokus vilar på militär logistik och möjligheter till transitering eller gruppering av Natostyrkor i olika konfliktsituationer.
Del av ordinarie verksamhet
Återuppbyggnaden av den civila beredskapen fortsätter och en stärkt förmåga behöver vara en del av samhällets ordinarie verksamhet. Transporter, inklusive en fungerande transportinfrastruktur, är ett av de viktigaste grundfundamenten i det civila försvaret och till stora delar även för det militära försvaret.
Myndigheter påverkas av Nato
Även det civila försvaret kommer att omfattas av Natos mål avseende förmågor, resurser och planer. Trafikverket i egenskap av beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet för beredskapssektor Transporter, har en viktig roll i fortsatt utveckling av transportområdet inom totalförsvaret och därmed även som samverkanspart med Försvarsmakten.