Försvarsmakten i samarbete med Trafikverket för större effektivitet och bättre rörlighet

Försvarsmakten och Trafikverket har tecknat en ramöverenskommelse om samarbete. Överenskommelsen syftar till att öka effektiviteten, samordna förmågeutvecklingen och snabbare omhänderta det militära försvarets behov av rörlighet och transport under grundberedskap, höjd beredskap och krig.

GD och GD
GD och GD
Sedan tidigare har Försvarsmakten ramöverenskommelser med andra myndigheter avseende samarbete. Den 15 augusti undertecknades ett samarbetsavtal med Trafikverket. Till vänster Roberto Maiorana, generaldirektör för Trafikverket. Till höger, Mikael Granholm, generaldirektör för Försvarsmakten. Foto: Försvarsmakten

– Det är en viktig överenskommelse som nu är på plats. Målet att snabbare nå det militära försvarets behov av rörlighet och transport i samtliga konfliktnivåer kommer både att bidra till ett starkare försvar och ge Sverige bättre förutsättningar att kunna leverera på de uppgifter vi har inom Nato, säger Mikael Granholm, Försvarsmaktens generaldirektör.

Viktiga punkter

Överenskommelsen tydliggör de områden myndigheterna gemensamt identifierat som viktiga att samverka inom:

  • Militär rörlighet – som omfattar samtliga delar kopplat till området, exempelvis trafikledning, värdlandsstöd, utbildning, övning och återställning
  • Infrastrukturplanering
  • Informationsdelning, kunskapsutveckling och utbyte av lägesinformation
  • Säkerhetstjänst

Ett robust transportsystem blir än viktigare för Sverige som allierad, då detta utgör ett av Natos sju grundkrav för nationell motståndskraft. Fokus vilar på militär logistik och möjligheter till transitering eller gruppering av Natostyrkor i olika konfliktsituationer.

Del av ordinarie verksamhet

Återuppbyggnaden av den civila beredskapen fortsätter och en stärkt förmåga behöver vara en del av samhällets ordinarie verksamhet. Transporter, inklusive en fungerande transportinfrastruktur, är ett av de viktigaste grundfundamenten i det civila försvaret och till stora delar även för det militära försvaret.

Myndigheter påverkas av Nato

Även det civila försvaret kommer att omfattas av Natos mål avseende förmågor, resurser och planer. Trafikverket i egenskap av beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet för beredskapssektor Transporter, har en viktig roll i fortsatt utveckling av transportområdet inom totalförsvaret och därmed även som samverkanspart med Försvarsmakten.