Historiskt inryck vid A 9

Den 5 augusti ryckte de första värnpliktiga in sedan återetableringen av Bergslagens artilleriregemente, A 9, vid Villingsbergs övnings- och skjutfält utanför Karlskoga. En stor dag i regementets historia.

Inskrivning vid Bergslagens artilleriregemente, A 9
Inskrivning vid Bergslagens artilleriregemente, A 9
Inskrivning i samband med inryck. Foto: Viktoria Cassersten/Försvarsmakten
Personer påväg till inryck.
Totalt ryckte 62 personer in vid A 9 Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Inspektion av värnpliktiga.
Inspektion i samband med inryck. Foto: Viktoria Cassersten/Försvarsmakten
Uthämtning av materiel.
Uthämtning av materiel i samband med inryckning. Foto: Viktoria Cassersten/Försvarsmakten
Inventering av materiel i samband med inryckning.
Materiel inventeras noggrant i samband med inryck. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Instruktör instruerar hur en säng ska bäddas korrekt.
Instruktör instruerar hur en säng ska bäddas på rätt sätt. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Exercisträning under värnplikten.
Exercisträning under värnplikten. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten

Totalt ryckte 62 värnpliktiga in som ska utbildas under tio månader vid Bergslagens artilleriregemente, A 9. Med de plutonsbefälselever som ryckte in i mars tidigare under året, och som nu också tillhör A 9, finns nu totalt 88 värnpliktiga vid Bergslagens artilleriregemente.

Värnpliktsutbildningen vid Noraskog kompani startade hösten 2021 och leddes fram till 1 juli 2024 av A 9:s fadderförband P 4 i Skövde.
– Vi startar med GSU-skedet (grundläggande soldatutbildning) som kommer hållas i Villingsberg under cirka två månader. Därefter startar befattningsutbildningarna med Skövde som bas. Det känns bra att Bergslagens artilleriregemente börjar ta form och att vi närmar oss Värmland. Vi är redo och alla medarbetare känns väldigt positiva, säger kompanichef, Alexander Cedervall.

Grundläggande utbildning
Den första tiden innebär många nya intryck för de värnpliktiga och många saker att lära.
– Första dagarna handlar om att få koll på utrustningen och grundförutsättningarna. Bland annat grundläggande exercis och grundläggande vapenvård, säger Alexander Cedervall.

Hur reagerar de flesta värnpliktiga?
– Det varierar. Många är stressade för att det är många nya intryck. För många är också första gången som de är borta från familjen. Men befälen finns där och ger stöd och vägledning. 

Utbildningen kommer bedrivas vid Villingsbergs övnings- och skjutfält fram till året 2030 då regementet som uppförs vid Harberget i Kristinehamn har uppnått full kapacitet. Etableringen av Bergslagens artilleriregemente är ett viktigt steg i att stärka artilleriförmågan i södra Sverige.