Nu rycker fler in på Livgardet

"Aldrig lärt mig så mycket"

I dag rycker ungefär 400 värnpliktiga in på Livgardet, men Tim Agge och Simon Göthe är två av ett 20-tal värnpliktiga som påbörjade sin utbildning redan i mars. I fredags blev de befordrade till korpraler, tack vare en återgång till det gamla.

Ett befäl delar ut utbildningstecken till värnpliktiga. Befälet skakar hand med en saoldat som står uppställd på rad tillsammans med andra soldater.
Ett befäl delar ut utbildningstecken till värnpliktiga. Befälet skakar hand med en saoldat som står uppställd på rad tillsammans med andra soldater.
I fredags delade Mikael Jellinek (t.h), instruktör på Livgardet, ut korpralmärket till cirka 20 värnpliktiga under en befordringsceremoni. Två av dem som fick märket var Tim Agge och Simon Göhte. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Två manliga, värnpliktiga soldater står bredvid varandra framför lövträd. Soldaterna ler lätt och den ena håller armen om den andra.
Under tiden på Livgardet ska Tim Agge tjänstgöra som gruppchef och Simon Göthe som vagnchef. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Cirka nio nya värnpliktiga står på rad i civila klder. framför den står en värnpliktig i uniform och tittar åt ett annat håll.
Simon Göthe tillsammans med några av de värnpliktiga som nu rycker in. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten

Efter att ha genomfört grundläggande soldatutbildning samt gruppbefälsutbildning har de uppnått de utbildningsdagar som krävs för att befordras till korpraler. Under resterande tid av sin värnplikt kan de därmed tjänstgöra som gruppbefäl för dem som nu rycker in.

– Det känns bra och jag är stolt. Visst har det varit tufft, men jag har aldrig lärt mig så mycket under fem månader som jag har gjort under den här tiden, säger Tim Agge.

Från eftersteg till fullständigt försteg

Värnpliktsutbildningen är antingen 10, 12 eller 15 månader, beroende på vilken befattning de värnpliktiga utbildas för. Tidigare har de som genomfört 15 månaders värnplikt inte kunnat mucka tillsammans med de kamrater som genomfört de kortare utbildningarna. Det beror på det som kallas eftersteg, vilket betyder att de som gör 15 månaders värnplikt har utbildningsmoment kvar att göra efter att övriga är färdigutbildade. I år har Livgardet istället valt att genomföra de extra utbildningsmomenten som ingår vid 15 månaders värnplikt innan övriga rycker in, så som det var innan värnplikten lades vilande 2010.

– Det kallas fullständigt försteg och gör att Livgardets alla värnpliktiga muckar samtidigt och det känns bra. Förut har det upplevts lite orättvist för dem som måste fortsätta under sommaren efter att övriga muckat. Jag tror att det har hämmat intresset för ett fortsatt engagemang i Försvarsmakten, säger förvaltare Mikael Jellinek som är en av instruktörerna för de värnpliktiga.

Mikael Jellinek tror att fullständigt försteg kommer att ge de värnpliktiga bättre förutsättningar att göra sina uppgifter som befäl.

Ta hand om sig själv först

Under sin tid på Livgardet har Tim och Simon lärt sig hitta på området och de har fått träna på både exercis och på hur sängen ska bäddas. De har också gått ledarskapsutbildning, en utbildning som varit väldigt givande enligt Tim och Simon. De båda tycker att de har fått lära sig vad det innebär att ta ansvar och vikten av att ta hand om sig själv.

– Jag måste ju kunna ta hand om mig själv för att kunna ta hand om andra. Efter min första vecka kom jag hem och började vika handdukarna, mamma har aldrig varit så glad, berättar Tim med ett leende.

Idag träffar Tim och Simon de värnpliktiga som de både ska leva med och utbilda de kommande nio månaderna. Även om det är fem månader sedan Tim och Simon ryckte in minns de den första veckan väl.

– Vi vet ju hur det var de första dagarna och veckorna. Allt är nytt, stressigt och jobbigt, men man kommer in i det snabbt. Efter bara några dagar blir det en vardag. Mitt tips är att försöka att slappna av, alla gör fel i början. Det är okej att göra fel, säger Simon.