Så räddas personal från en sjunken ubåt

Under övningen Medex-24 var ett av momenten ubåtsräddning. Följ med ombord på HMS Belos och se hur personal som lämnat en sjunken ubåt tas om hand.

Ubåt
Ubåt
Personal ur den medicinska ubåtsräddningsgruppen (MURG) samverkar med dykledaren i tryckkammarcentralen. Foto: Sofia Lövenborn/Försvarsmakten
URF
Ubåtsräddningsfarkosten är placerad ombord på HMS Belos. Det är en räddningsfarkost som har till uppgift att rädda besättningen ur en sjunken ubåt. Foto: Sofia Lövenborn/Försvarsmakten

På HMS Belos däck befinner sig delar av en ubåtsbesättning. De har just räddats ur havet efter att ha lämnat den bottentvingade ubåten genom enskild räddning med fri uppstigning. Alla hostar efter att ha andats in rökgaser men annars är flera tillsynes oskadda medan andra är uppenbart skadade och blöder. Den medicinska ubåtsräddningsgruppen (MURG) har landat på fartyget med helikopter för en timme sedan och börjar nu ta hand om och skadeprioritera ubåtsbesättningen.

Civil personal kallas in

För MURG:en är det här den första övningen ombord med ett fri-uppstignings scenario. Övningen genomfördes strax innan sommaren ute till havs på HMS Belos under en av de årliga övningsveckorna för gruppen som består av särskilt utbildade läkare och sjuksköterskor som kan kallas in om det skulle bli en ubåtsolycka.

Till vardags jobbar de i den civila sjukvården inom olika specialiteter, många av dem inom anestesi men även inom exempelvis akutvård och öron-näsa-hals. Stina Gabrielsson är narkosläkare och anställd vid Försvarsmedicincentrum och är ledningsansvarig för MURG och den som har planerat och är ansvarig för övningen.

Dynamic Monarch ubåtsräddning.
Vid det här scenariot var det ingen som var i behov tryckkammarbehandling. Detta hade däremot övats dagen innan då scenariot var att en bottentvingad ubåt utsatts för högre tryck än det atmosfärstryck som skall vara ombord. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten

Transporteras med helikopter

Efter att sjukvårdpersonal gjort en så kallad triagering där de skadeprioriterar i tre nivåer, förflyttas de skadade till hjälpförbandsplatsen som upprättats under helikopterplattan på Belos. På plats finns avancerad medicinteknisk utrustning med allt från sprutpumpar till respiratorer.

De skadade får vård i väntan på avtransport med helikopter. Eftersom de alla har andats in rökgaser får de medicin att inhalera för att förebygga lungskador. 

Dynamic Monarch ubåtsräddning.
Skadade besättningsmedlemmar från ubåten undersöks av medicinpersonal för att prioritera omhändertagande ombord på HMS Belos. Foto: Sofia Lövenborn/Försvarsmakten

Unik farkost räddade besättningen

Vid det här scenariot var det ingen som var i behov tryckkammarbehandling. Detta hade däremot övats dagen innan då scenariot var att en bottentvingad ubåt utsatts för högre tryck än det atmosfärstryck som skall vara ombord. Besättningen hade den här gången räddats kollektivt med ubåtsräddningsfarkosten (URF) som trycksatts till samma tryck.

Väl uppe på Belos däck ansluts URF:en till kammarsystemets sluss och besättningen slussas in med bibehållet tryck. Inne i kammaren sker sedan triagering och de skadade får tvätta av sig och byta till speciella kläder för att sedan fördelas till olika sektioner av kammaren beroende på skada för fortsatt vård. Trycket i kammaren sänks sedan långsamt vilket kan ta flera dygn beroende på vilket tryck de har varit utsatta för och under hur lång tid – allt för att inte drabbas av dykarsjuka.

Ubåtar från flera länder

Stina Gabrielsson var mycket nöjd med utfallet av de båda scenarierna. Denna vecka har varit en bra förberedelse inför den kommande Nato-ubåtsräddningsövning som genomförs under hösten i Norge.

I Dynamic Monarch som övningen heter kommer ubåtar från bland annat Sverige, Norge och Nederländerna att delta. Nato Submarine Rescue System (NSRS) som är ett ubåtsräddningssamarbete mellan Norge, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike, där även Sverige har en överenskommelse kommer att delta med sitt ubåtsräddningssystem och sin ubåtsräddningsfarkost.