Siri – Hemvärnsbataljonens yngsta soldat

Siri, en 21-åring med en passion för segling och en dröm om att bli polis, valde att göra värnplikten som spaningsoperatör i Karlskrona. I dag arbetar hon som lärare men känner fortfarande en stark dragning till Försvarsmakten. Här delar Siri med sig av sina erfarenheter från värnplikten, sin spontana ansökan till stridskraften Hemvärnet, och sina tankar om Sveriges Natomedlemskap. Hon är Ångermanlandsbataljonens yngsta kvinnliga soldat.

Siri övar med sina kollegor.
Siri övar med sina kollegor.
Siri är en del av Ångermanlandsbataljonen. Foto: Försvarsmakten

Siri Lundberg växte upp i Sundsvall, en stad känd för sin natursköna omgivning och rika kulturarv. Här gick hon i skolan och valde att utbilda sig inom Musikestetprogrammet på Skvaderns gymnasieskola.

– Jag har alltid gillat musik och ville fördjupa mig i det, men samtidigt fanns det en annan dröm – att bli polis, säger Siri.

Efter gymnasiet tog Siri ett steg som skulle förändra hennes liv. Hon gjorde värnplikten i flottan i Karlskrona som spaningsoperatör under 2022 och 2023.

– Jag tjänstgjorde ombord på fartyg och identifierade undervattensljud samt ytfarkoster. Det var lite som på film; vi fick lära oss att känna igen ubåtsljud för att identifiera olika typer av u-båtar och andra farkoster, berättar hon entusiastiskt.

Siri har alltid haft en önskan om att bli polis, inspirerad av sin far som också är polis.

– Jag tänkte att värnplikten skulle vara ett perfekt steg på vägen till polisutbildningen. Dessutom gillar jag båtar eftersom jag seglat mycket som yngre, förklarar Siri.

Efter att ha avslutat värnplikten började hon arbeta som lärare, men känslan av att tillhöra en strukturerad och disciplinerad miljö lockade henne tillbaka. Siri ansökte till Hemvärnet efter att ha sett en reklam på nätet.

– Jag fick faktiskt svar samma dag och kallades till ett säkerhetssamtal. Därefter var saken klar och jag blev hemvärnssoldat, minns hon.

Siri beskriver sin tid inom Hemvärnet som mycket positiv.

– Jag blev väl omhändertagen och allt gick väldigt fort. När jag gjorde lumpen var det några som gjorde lite narr av Hemvärnet, men när jag kom dit och träffade hemvärnspersonal fick jag en helt annan bild. Det var inte riktigt den 'puts och studs' som jag vant mig vid under värnplikten men väldigt professionellt, säger hon.

För Siri är Hemvärnet viktigt eftersom det gör Sverige förberett på olika situationer.

– Det är viktigt att det finns personer som både har ett vanligt jobb och har koll på och kunskap om beredskap om den skulle höjas, påpekar hon.

Det bästa med Hemvärnet, enligt Siri, är strukturen och gemenskapen.

– Man lär känna varandra väldigt fort och hjälper varandra, vilket knyter starka band mellan oss hemvärnssoldater, säger hon med ett leende.

Samtidigt ser hon potential för förbättringar.

– Kanske lite bättre ordning och reda. Jag tycker att man borde skärpa sig lite när det gäller klädseln – helt, rent och med knapparna knäppta, föreslår hon.

Som Ångermanlandsbataljonens yngsta soldat ser Siri åldersfördelningen inom Hemvärnet som både en styrka och en möjlighet.

– Det är många som är lite äldre, men det ska förstås ses som positivt eftersom det ger mer erfarenhet till förbandet. Samtidigt är det bra med en åldersspridning, då vi som nyligen gjort värnplikten har färskare kunskaper och kanske bidrar med lite mer energi, säger hon med ett skratt.

Siri har funderat mycket på Sveriges nya Natomedlemskap.

– Vi ska förbereda oss så mycket det går om det värsta inträffar - det är viktigt för Sverige och alla som bor här. Men även om världen är orolig i dag ska man inte övertänka utan lugnt och tryggt förbereda sig på bästa sätt, resonerar hon.

Hon ser också positivt på Sveriges allians med Nato.

– Det är tryggt att andra backar upp oss om det behövs och att vi kan backa upp andra. Men samtidigt kommer det också många nya regler och förhållningssätt som vi måste lära oss, men det får vi tugga i oss. Det är ju trots allt inte helt säkert att vi i Sverige alltid vet bäst! Avslutar Siri med en klok reflektion.

Siri Lundberg fortsätter att inspirera med sin mångsidiga bakgrund och sitt engagemang för både det civila och militära livet, och hennes resa är långt ifrån över.