Skydd av undervattensinfrastruktur

Den gångna veckan har det varit extra mycket marin verksamhet utanför Blekingekusten. Fem korvetter, patrullfartyget HMS Malmö och sjöoperativa helikoptrar ur flygvapnet har övat undervattenstrid och ytstrid. Ett av de scenarier som övades har de senaste åren tyvärr blivit högaktuellt, att hantera hot mot undervattensinfrastruktur.

Sonaroperatören på HMS Karlstad söker efter undervattensmål.
Sonaroperatören på HMS Karlstad söker efter undervattensmål.
Sonaroperatören på HMS Karlstad söker efter undervattensmål. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Helikoptrar och korvetter ur båda sjöstridsflottiljerna samarbetade för att söka igenom det stora övningsområdet.
Helikoptrar och korvetter ur båda sjöstridsflottiljerna samarbetade för att söka igenom det stora övningsområdet. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Sex ytstridsfartyg till sjöss i Hanöbukten.
Sex ytstridsfartyg till sjöss i Hanöbukten. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Personalen och fartygen kommer från både Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona och Fjärde sjöstridsflottiljen på Berga, Stockholm. Övningen är den första större efter sommaren och på fartygen finns en hel del ny personal, både nyutbildade officerare från skolor och anställda sjömän, direkt från värnplikten. För flera var det första riktiga övningen i den befattning de är anställda som. Magnus Almquist är divisionschef för en av korvettdivisionerna i övningen:

– Dagens övning bygger på att det rapporterats in störningar på undervattenskablar och man befarar sabotage. Som svar skickar vi ut en fartygsstyrka för att undersöka och hitta den som eventuellt ligger bakom, oavsett om sabotaget genomförts av någon under ytan eller från ett ytfartyg. De senaste åren har vi tyvärr sett flera verkliga händelser på samma ämne så övningen känns mycket relevant.

En målsökande ubåtsjakttorped avfyras mot övningsmålet.Ombord på fartyget kan man styra och kommunicera med torpeden genom en kopparledning.
En målsökande ubåtsjakttorped avfyras mot övningsmålet.Ombord på fartyget kan man styra och kommunicera med torpeden genom en kopparledning.
En målsökande ubåtsjakttorped avfyras mot övningsmålet.Ombord på fartyget kan man styra och kommunicera med torpeden genom en koppartråd Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Torpederna lastas på fartyget. Detta kan göras från vilken hamn som helst i Sverige med en tillräckligt stor kaj.
Torpederna lastas på fartyget. Detta kan göras från vilken hamn som helst i Sverige med en tillräckligt stor kaj. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Verklighetstrogna övningar

Väl på plats ute i Hanöbukten börjar helikoptrar och fartyg att söka med sina sonarer. Ett förprogrammerat övningsmål rör sig under ytan och fartygen och helikoptrarna turas om att anfalla eller leda in någon annan för anfall. Besättningarna övar på rutinerna att fälla sjunkbomber och skjuta övningstorpeder mot målet.

HMS Helsingborg var en av de korvetter som sköt övningstorped. För fänrik Agnes, ubåtsjaktofficer, var det första gången.

– Jag har skjutit simulerat, både i skolan och på fartyget tidigare, men det här var första gången som jag sköt en torped som lämnade fartyget. Man hör inte ens att torpeden går iväg från stridsledningscentralen där jag sitter, men bara det att man vet att det är på riktigt ger en helt annan känsla och förväntan, både på mig själv och från resten av fartyget, säger Agnes.

Övningarna i Hanöbukten är nu avslutade men marinen fortsätter den ständiga sjöövervakningen, för att tillsammans med våra allierade hålla närområdet säkert.