Solen håller på att gå ner och vattnet ligger spegelblankt när soldater från de två nationerna kör försiktigt in i hamnen efter en lång dag av övning. För den svenska marinen är Archipelago Endeavour 24 en av årets mest prioriterade övningar. Målet är att förbättra de gemensamma stridsförmågorna hos Sverige och USA genom samverkan i kust- och skärgårdsmiljöer.
I sin sjunde upplaga fortsätter övningen att främja det bilaterala försvarssamarbetet och fördjupa relationerna mellan ländernas förband. Övningen spelar också en viktig roll i att utveckla Sveriges försvarskapacitet och stödja landets fortsatta integrering i Nato.
Första omgången som allierade
Höstens omgång är särskilt historisk då Archipelago Endeavour genomförs för första gången sedan Sverige blev fullvärdig medlem i Nato. Trots den stora förändringen har själva samarbetet mellan den svenska marinen och USA:s marinkår blivit oförändrat och fortsatt starkt. Överstelöjtnant Marcus Appelgren, övningsledare och chef för andra amfibiebataljonen, betonar vikten av det långvariga samarbetet.
– Vi har haft ett välutvecklat samarbete med USA under många år. Nato-medlemskapet har inte förändrat den goda dynamiken. Interoperabiliteten är fortsatt hög, och vi är vana vid att arbeta tillsammans i skarpa scenarier.
Att delar från USA:s marinkår deltar i övningen är inget främmande för de två nationerna. Samverkan mellan Sverige och USA bidrar till att förbättra de gemensamma förmågorna att genomföra operationer i komplexa och asymmetriska miljöer. Kapten Andrew Martino från USA:s marinkår (USMC) är nöjd över arbetet tillsammans med de svenska kollegorna.
– Samarbetet med våra svenska kollegor har fungerat utmärkt. Vi har sett stora framgångar i år, och efter denna övning är vi ännu mer integrerade med varandra. Den höga nivån av interoperabilitet är avgörande för framgång.
Teknik och förmågor i fokus
AE24 är inte bara en viktig övning för att öka den gemensamma operativa förmågan, utan också ett tillfälle att testa och utveckla framtida amfibiesystem och avancerad teknologi. Överstelöjtnant Thomas Fors, chef för andra marinabasbataljonen, menar att övningen har gett deltagarna möjlighet att fördjupa sig i den senaste tekniken och förbereda sig inför framtida scenarier.
– Genom att pröva den senaste teknologin kan vi bättra förbereda oss och tillföra nya system som fungerar optimalt i en allt mer komplex och föränderlig säkerhetsmiljö.
Ett särskilt fokus detta år har varit att vidareutveckla kapaciteten hos det nya amfibiekonceptet, som förväntas vara i full drift år 2030 och som är utformat för att operera i Östersjöns komplexa hotmiljö. Teknologin som testas under övningen kan ge viktiga insikter om hur nya system presterar under realistiska förhållanden.
Ett fortsatt samarbete
Med det gemensamma målet att stärka Sveriges och USA:s försvarsförmåga ser båda nationerna fram emot att fortsätta utveckla samarbetet under kommande år. Överstelöjtnant Marcus Appelgren bedömer årets övning som ett tecken på att man är väl rustad för framtida insatser.
– Efter den här övningen är vi ännu bättre förberedda för gemensamma insatser, och vår samlade förmåga stärks kontinuerligt år efter år.
Genom återkommande övningar som AE24 byggs en förstärkt och mer samordnad försvarsstyrka. Inför övningen 2025 väntar ett fortsatt gott samarbete för att säkerställa en robust beredskap mot framtida säkerhetshot.