Carl-Johan Edström ny chef för försvarsstaben

Regeringen har i dag beslutat att utse generallöjtnant Carl-Johan Edström till ny chef för försvarsstaben och Högkvarteret.

Edström
Edström
Generallöjtnant Carl-Johan Edström till ny chef för försvarsstaben och Högkvarteret.   Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

– Uppdraget att leda försvarsstaben och Högkvarteret är något jag tar mig an med stor respekt och stolthet. Vi står inför uppgiften att fortsatt växa och möta de höga förväntningar som ställs på oss i ett osäkert omvärldsläge, säger Carl-Johan Edström.

Carl-Johan Edström tjänstgör i dag som chef för operationsledningen på Högkvarteret och var tidigare flygvapenchef 2019-2022. Hans första befattning i Försvarsmakten var redan 1988 som plutonchef vid Norrlandsbrigaden på I 20 i Umeå.

I sin nya roll som chef för försvarsstaben kommer Carl-Johan Edström att stödja överbefälhavaren i att leda och samordna Försvarsmaktens arbete. Han har direkt ansvar för strategisk planering, förmågeutveckling, förbandsutveckling samt styrkegenerering och beredskap. Rollen innefattar även resursfördelning och att säkerställa att Försvarsmakten är operativt redo. Försvarsgrenarna och stridskrafterna är direkt underställda chefen för försvarsstaben vad gäller förbandsproduktion och förmågeutveckling.

Carl-Johan Edström efterträder Michael Claesson som från och med den 1 oktober tillträder som Försvarsmaktens överbefälhavare.