Carl-Johan Edström tar befälet över Försvarsstaben och Högkvarteret

På fredagen tog generallöjtnant Carl-Johan Edström befälet över försvarsstaben och Högkvarteret. Det skedde under en ceremoni vid Högkvarteret i Stockholm.

Generallöjtnant
Generallöjtnant
Generallöjtnant Carl-Johan Edström tar befälet över försvarsstaben och Högkvarteret. Foto: Amanda Gahm/ Försvarsmakten
Ceremoni
Ceremonin genomfördes vid på fredagen. Foto: Amanda Gahm/ Försvarsmakten
Musik
Arméns musikkår framförde bland annat Michael Claessons marsch, som hyllning till försvarsstabens avgående chef. Foto: Zacarias Johansson/Försvarsmakten
Fana
Fanförare marscherar mot fanvakten. Foto: Amanda Gahm/ Försvarsmakten

Carl-Johan Edström förordnades till ny chef för försvarsstaben i förra veckan. På fredagen tog generallöjtnanten befälet över försvarsstaben och Högkvarteret.

 Det räcker inte med att bara vara redo. Vi måste ligga steget före, tänka längre, agera snabbare. Vi måste vara flexibla och innovativa – och vi ska vara bäst, säger Carl-Johan Edström.

Ett stöd för överbefälhavaren

Nu har han tagit befälet för försvarsstaben och Högkvarteret, som är benämningen på det krigsförband staben bildar.

– Vi ska inte bara hantera dagens hot, vi ska bygga framtidens försvar. Ett försvar som inte bara är starkt och redo idag, utan som kan möta de okända hot som morgondagen kan föra med sig, säger Carl-Johan Edström.

I sin nya roll som chef för försvarsstaben kommer Carl-Johan Edström att, som stabschef, stödja överbefälhavaren i att leda och samordna Försvarsmaktens arbete. Han kommer närmast från rollen som chef för operationsledningen.

– De senaste två åren har jag haft den stora äran att leda operationsledningen och dess stab, och när jag nu lämnar den rollen vill jag rikta ett djupt och uppriktigt tack till var och en av er. Ni har gjort mer än vad någon kan begära.

Carl-Johan Edström efterträder Michael Claesson som från och med den 1 oktober tillträder som Försvarsmaktens överbefälhavare.