Nu kommer Försvarsmakten till TikTok

Nu finns Försvarsmakten på TikTok. Här är skälen till varför myndigheten ger sig ut på plattformen.

TikTok
TikTok
Försvarsmakten debuterar på TikTok i dag. Foto: Adobe stock
Det finns flera skäl till att man nu ger sig ut på plattformen. Så här ser skälen ut enligt marknadschef Johan Landeström:
– Det är den största digitala kanalen för unga och det är viktig för oss att vara där målgruppen är. Det handlar också om folkförankring.
 
Han framhåller också att i och med att den här plattformen fått så stort genomslag drar den också till sig de som jobbar med desinformation.
– Vi måste kunna bemöta osanningar som riktar sig mot svenska intressen även på TikTok, säger han och lyfter fram ett exempel.
 
När Ryssland drog igång sitt anfallskrig mot Ukraina dök hashtagen ”ryssen kommer” upp med budskapet att det skulle bli krig i Sverige och det spred stor oro i den yngre generationen.
– I det fallet gick vi ut och bemötte desinformationen med hjälp av influencers eftersom vi då inte själva kunde lägga ut saker.
 
Försvarsmakten har ju förbjudit medarbetarna att ha appen på sina tjänstemobiler för att det bedömts vara en säkerhetsrisk?
– Jo, det har inte kunnat uteslutas att TikTokappen har dold funktionalitet som ”tankar av” mobiltelefonerna på användarinformation – information som sedan kan förmedlas vidare till olika kinesiska myndighetsorgan. Men vi kommer bara dela öppen information och dessutom använder myndigheten specifika mobiltelefoner med enda ändamålet att handha kontot på TikTok.