Orsaken till besöket är att den schweiziska försvarsmakten har påbörjat en egen uppfödning av Belgiska vallhundar i mindre skala eftersom de identifierat bristen på tillgängliga tjänstehundar i Europa.
– De vill dra lärdomar av våra erfarenheter och är intresserade av hur vi väljer ut våra avelsdjur. De är även nyfikna på hur vi gör lämplighetstester, bedriver grunddressyr och sätter kriterier för tjänstehundar, säger funktionsförvaltaren Peter Öhrling på FHTE.
FHTE:s avelsansvarig Fanny Bergevi presenterade den vetenskapliga processen i avelsarbetet och genetiken bakom. Hon gick även igenom avelsavdelningens långsiktiga mål och vad som skiljer avel från uppfödning.
Testledaren Pierre Wahlström pratade om lämplighetstesterna alla unghundar genomför vilket används som en avelsutvärdering, men som även är en prognos för hur lämpad hunden är att bli tjänstehund i Försvarsmakten eller hos polisen.
– Schweizarna är imponerade av omfattningen av vår avel och Sveriges förmåga att vara självförsörjande gällande tjänstehundar. Våra tjänstehundar har en miljöstabilitet, och en förmåga att växla mellan aktivitet och passivitet. Vi låter hundarna arbeta relativt fritt utifrån sina genetiska förutsättningar inom exempelvis spår och sök, säger Peter Öhrling.
Delegationen fick även besöka hundtjänsten på Upplands flygflottilj och se rappellering med hund samt spårning på hårda underlag. De fick även se sökhundsdressyr och följa dressörutbildningen på FHTE:s utbildningsavdelning.
– Vi har ett hårt besökstryck på FHTE vilket visar på en professionalitet inom enheten och den sakkunniga personalen. Schweizarna berömde även hundförarna som de träffade för deras självständiga och engagerade arbete med hundarna.
I höst arrangerar FHTE Military working dog nordic training symposium för svensk och internationell hundtjänstpersonal där åtta andra nationer deltar.