Sex utvalda medarbetare från flygvapnet kommer att bli tilldelade ett urval av plagg från provkollektionen. De ska själva utvärdera plaggen utifrån olika aspekter. De kommer också att åka på en rundresa inom flygvapnet för att så många medarbetare som möjligt ska få bidra med synpunkter innan flygvapnet går vidare med utvecklingen av tjänsteuniformen.
– Det är avgörande att personalens olika synpunkter kommer fram eftersom den nya tjänsteuniformen m/26 blir den som flygvapnet ska leva med i många år framöver, säger flygvapenförvaltare Leif Bergsell.
Flygvapnet samarbetar med FMV
Flygvapnet har tillsammans med Försvarets materielverk, FMV, startat upp en projektgrupp för att ta fram den nya tjänsteuniformen. Projektgruppen består av Försvarsmaktens projektledare Hans Augustin, flygvapenförvaltare Leif Bergsell och projektledare på FMV, Catharina Lennheimer.
– Vi strävar efter en utformning av uniformsplagg som ska passa så många anställda som möjligt. Den ska dessutom vara snygg, bekväm och fungera i olika miljöer och sammanhang, säger flygvapenförvaltare Leif Bergsell.
Den nuvarande tjänsteuniformen m/87, anses ha nått slutet av sin livslängd inom Försvarsmakten och möter inte de design- eller funktionskrav som ställs idag. Därför tas det nu fram en uppdaterad och mer hållbar version av tjänsteuniformen.
– Den ska hämta inspiration ur flygvapnets historia och designtradition, men mycket mer ligger på passformen och design för dam respektive herr. Viktigt för flygvapnet är val av olika tygkvaliteter som andas bättre och är mer behagliga för flygvapnets personal att bära i tjänsten, säger flygvapenförvaltare Leif Bergsell.
Hållbarhet och hög kvalitet
Det är många aspekter som måste vägas in när plaggen tar form, framförallt högre kvalitet. Vapenrock, långbyxa och kjol kommer i provserien att bestå av 100 procent ull med ett foder i 100 procent viskos.
Flygvapnet eftersträvar också att både yttertyg och fodertyg ska vara mer följsamma och behagliga att bära i olika temperaturer. Yttertyget vävs med en speciell vävkonstruktion som heter Barathea. Det ger plagget en mer följsam känsla med så kallad mekanisk stretch. Det är ett bra alternativ för vapenrockar.
Vita långärmade och kortärmade skjortor ska också provas ut och utvärderas i samband med provkollektionen. Skjortorna kommer att vara i 100 procent bomull och finnas i dam- respektive herrmodell, både i en rakare och i en mer figursydd modell. flygvapnet avser att ta fram tygalternativ i vitt som förhoppningsvis kommer att upplevas mindre genomskinliga jämfört med dagens skjortor. Det ska även utvärderas så att de inte blir för skrynkliga vid användning.
– Det är viktigt att den är representativ, att plaggen faller snyggt och inte är för varma, säger Leif Bergsell.
Anpassad för kvinnor och gravida
I flygvapnet kommer det fortsatt att finnas både långbyxa och kjol. Kjollängden kommer att provas ut och bestämmas efter att all utvärdering är klar.
– Flygvapnet ska också utveckla och ta fram en kollektion för gravida och det känns viktigt att den också blir bra och andas samma uttryck som den ordinarie uniformen, säger Leif Bergsell.
Personalen får tycka till
Provperioden varar under 2025 och det är först efter att synpunkterna från flygvapnets personal sammanställts som flygvapenchefen avser ta beslut om den slutgiltiga utformningen av tjänsteuniformen.
I nuläget kan flygvapnet inte visa några bilder på hur tjänsteuniformen ser ut. Den är inte uppsydd än och detaljerna är inte är klara. Bilder kommer att lanseras i samband med att testpersonerna står redo att kliva i den första provkollektionen.
– Målet är att vi får en representativ uniform som vi med stolthet kan bära i sann flygvapenanda, säger flygvapenförvaltare Leif Bergsell.