Försvarssamarbetet JEF ger mer med Sverige i Nato

Försvarssamarbetet JEF, Joint Expeditionary Force, fortsätter vara viktigt för Sverige också efter Nato-inträdet. Här finns ett ramverk för samordning av förmågor som bidrar till avskräckning och försvar. JEF förblir ett viktigt komplement inom Nato för ökad säkerhet i Nordeuropa.

JEF
JEF
Eskortövning mellan svenska marinen och den Brittiska jagaren HMS Diamond i Östersjön 2023. Övningen var en del i JEF-samarbetet. Foto: 3.helikopterskvadron/Försvarsmakten
3. sjöstrid
Kommendör Per Edling. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Försvarssamarbetet JEF, Joint Expeditionary Force, fyller tio år. Sverige anslöt sig 2017 och sedan dess har samarbetet stärkts och blivit ett viktigt bidrag till säkerheten i norra Europa.

– JEF är ett samarbete mellan tio länder som uppnått en högre grad av samarbete på senare år. Det är ett snabbfotat komplement till Nato och leds av Storbritannien, säger kommendör Per Edling, avdelningschef J5, vid Högkvarteret.

Fördelarna visade sig 2023

Under hösten 2023 demonstrerades samarbetets fördelar, då fartyg från deltagarländerna snabbt kunde sättas in för att bedriva sjöövervakning kring viktig undervattensinfrastruktur i Östersjön. Detta efter att flera kablar på Östersjöns botten skadats. Samarbetet har hittills haft ett stort marint fokus.

– Samarbetet har blivit mer konkret på senare år. Det har gått från operativa studier till operationsplanering och genomförande av operationer. Stabsövningen Joint Protector är årligt återkommande och i samband med Baltops 24 hölls JEF-aktiviteten Nordic Warden, säger Per Edling.

Partners med stora resurser

En av fördelarna med JEF är att Sverige kan få stöd med förmågor vi själva saknar. Flera av länderna som ingår i samarbetet har andra resurser än den svenska marinen har för ögonblicket.

– Det handlar framför allt om fartyg som kan genomföra sjöbaserat luftförsvar i större skala. Storbritanniens Royal Navy är en högsjöflotta med fartyg som både har stor förmåga och uthållighet. De kan vara till sjöss länge och har stor kapacitet, säger Per Edling.

Den brittiska flottan har två hangarfartyg och en lång rad tunga ytstridsfartyg som jagare och fregatter. Även Nederländerna, Danmark och Norges flottor har flera fregatter som kan genomföra luftförsvar och flera andra uppgifter.

Ljus framtid för samarbetet

Arbetet med att operationalisera JEF-samarbetet fortsätter. Rent praktiskt innebär det allt från att öva tillsammans, dela en gemensam lägesbild, identifiera beslutsvägar och allt annat som krävs för att kunna genomföra samordnade operationer.

Det finns också politiskt stöd för ett fortsatt samarbete inom Joint Expeditionary Force hos medlemsländerna. JEF kommer att fortsätta ha en viktig roll för säkerhet och militär avskräckning i Nordeuropa.