Gemensamt koncept stärker nordiskt försvarssamarbete

På fredagen signerades avtal kring ett gemensamt nordiskt försvarskoncept. Det stärker de
nordiska ländernas ramar för gemensamma operationer och militärt försvar av Norden. Det är ett viktigt steg framåt i våra kollektiva försvarsinsatser.

Finländare
Finländare
Svenska och finska soldater under övningen Aurora 23. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Uppradade
Avtalet signerades på fredagen. Foto: Försvarsmakten

Med undertecknandet av ett nordiskt försvarskoncept – the Nordic Defence Concept – understryker de nordiska försvarscheferna sitt stöd för ett stärkt gemensamt försvar av Norden. Huvuduppgiften är att skapa trovärdig avskräckning mot fientliga aktörer och säkerställa att länderna även i framtiden kan försvara nordiskt territorium.

Stärkning av nordiskt bidrag till Nato

Sveriges och Finlands inträde i Nato-alliansen har öppnat upp för fördjupad samordning av de nordiska ländernas försvarsplaner. Nordic Defence Concept ska bidra till att harmonisera ländernas individuella men överlappande planer och i händelse av kris och krig möjliggöra en smidig övergång till Nato:s regionala planer.

I sådana situationer kommer fokus att skifta till att underlätta förstärkningar till Nato-allierade samtidigt som försvaret av Norden upprätthålls.

En gemensam vision

Genom det gemensamma försvarskonceptet ansluter sig de nordiska försvarscheferna till den militära utveckling som fastställdes i den politiska Vision 2030 för nordiskt försvarssamarbete. Visionen undertecknades av de nordiska försvarsministrarna i april och sätter ramarna för en ambitiös förstärkning av försvarssamarbetet inom en rad olika områden.

Förutom synkronisering av försvarsplaner innebär samarbetet bland annat fler gemensamma övningar och utbildningar, kapacitetsuppbyggnad och genomförande av gemensamma operationer, luft- och sjöövervakning och en gemensam militär infrastruktur.