– När det väl blir skarp operation är det mycket bättre att ha förövat det och lärt känna dem som sitter på andra positioner, säger Jan Ohlson som är ställföreträdande chef för Halmstads garnison.
Övningen tog avstamp utanför Luftvärnsregementet. Sedan bussades deltagarna ner till Halmstads hamn där de fick en genomgång och rundvandring på platser som kommer vara viktiga under en operation med värdlandsstöd. Halmstad som både har en flygplats, en hamn och en nod för järnväg, är en nyckelplats för en sådan operation. Tillsammans fick deltagarna en bild av platser som kommer tas i anspråk och de fick lära känna andra aktörer som är del i samarbetet.
Efter inledningen fick media möjlighet att ställa frågor till representanter från Länsstyrelsen och Försvarsmakten.
– Planeringen öppnar för tankar. Under dagen idag har deltagare i övningen lyft på behov som vi kan adressera när det fortfarande är lugn och ro och inte kristid, säger Jan Ohlson.
Under morgonen sattes en mobil militär tankplats upp i hamnen för att visa hur Försvarsmakten ska kunna bistå med drivmedel under ett värdlandsstöd. Detta var också en av hållplatserna för deltagarna som fick ytterligare en tydlig bild av den logistiska exercis värdlandsstöd innebär. Länsstyrelsen har en betydande roll som samordnande myndighet för civila aktörer i kris och krig.
– Vi planerar gemensamt. Det är viktigt att både civila och övriga myndigheter träffas och ser över vad vi behöver göra, vilket ansvar och roller vi har för att kunna hantera värdlandsstöd. Så det är en viktig dag med många aktörer som samlas här. Med en gemensam förståelse av vad vi kan göra som organisationer och vilka behov som finns lyckas vi bättre med värdlandsstöd, säger Lovisa Ljungberg, tillförordnat länsråd, Länsstyrelsen Halland.