Här ska värnpliktiga vid Gotlands regemente bo

Kasernen Gunnfjaun vid Gotlands regemente, P 18, har invigts. Här kommer värnpliktiga bo då de tjänstgör vid regementet. För närvarande genomför omkring 130 personer värnplikt vid Gotlands regemente – de har nyligen flyttat in i den nya kasernen.

P 18
P 18
Överbefälhavare Micael Bydén inviger kasern Gunnfjaun vid Gotlands regemente. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Gunnfjaun
Kasernen stod färdig i slutet av augusti 2024. Arbetet med att bygga den tog omkring 18 månader. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Kasern
Kasernen har sovplatser för totalt 240 värnpliktiga. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
dusch
Duschbås i den nybyggda kasernen. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
dagrum
Dagrum i den nybyggda kasernen. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Gunnfjaun
Kasernen har fått sitt namn efter en person i den medeltida Gutasagan. Gunnfjaun var hövding över Gotlands södra tredjedel, Sudret. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten

Regementets värnpliktiga har nu fått en modern och rymlig kasern med utrymmen för utbildning, vila och materiel. Kasernen har sängplatser för 240 värnpliktiga och i slutet av augusti flyttade 130 av dem in i kasernen. Inför detta invigde överbefälhavare Micael Bydén lokalen, förbandschefer från hela landet fick därefter en förevisning av kasernen.

Gotland
ÖB Micael Bydén vid förevisningen av kasern Gunnfjaun. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten

Ännu ett steg i utbyggnaden

Detta är bara ett steg i utbyggnaden av Gotlands regemente. Under nästa vecka invigs försvarshälsans nya byggnad Fridhem. Redan till nästa stora inryck, i juni 2025, passeras kasern Gunnfjauns kapacitet. Nästa värnpliktskull består av strax under 300 personer. En ny kasern är beslutad och under upphandling, den kommer att få namnet Gute.

Hämtat ur Gutasagan

Namnet Gunnfjaun är hämtat ur Gutasagan, ett medeltida verk, som ingår i landskapslagen Gutalagen. I sagan är Gunnfjaun hövding över den södra delen av Gotland, idag känd som Sudret.