Soldaterna har genomfört sin värnpliktsutbildning på olika förband främst i norra Sverige och sedan krigsplacerats i det regionala insatskompaniet. Cheferna är särskilt uttagna av Plikt- och prövningsverket för att vara lämpliga att ingå i insatskompaniet.
Förberedelserna har pågått under en längre tid och i våras kallades cheferna i förbandet in för förberedande utbildning inför krigsförbandsövningen. En av dem är Jonathan Björkehag, 39 år gammal och chef över stab- och trossplutonen.
– Vi träffades, plutoncheferna emellan, redan i juni inför krigsförbandsövningen. Det var bra för att få en förståelse för övningens syfte och mål och även hitta gemenskap mellan oss plutonchefer. Vi hade lätt att komma varandra nära och det har gått väldigt bra. Vi är även väl sammansvetsade med gruppcheferna sedan den inledande helgen på övningen nu i augusti, vilket underlättar mycket för att kunna lösa våra uppgifter under övningen. Inte minst för min pluton med kok, sjukvård, transport och stabstjänst, säger Jonathan.
Norra militärregionen först ut
Det är första gången en militärregion genomför en krigsförbandsövning med ett av de relativt nyligen uppsatta regionala insatskompanierna. Detta innebär att individer samtränas till grupper, plutoner och kompani för att kunna lösa kvalificerade stridsuppgifter som förband. Soldaterna är tidigare värnpliktiga som kallats in med plikt.
En som nyligen gjorde värnplikten vid Lapplandsjägarbataljonen i Kiruna är Isabella Larsson Ågren, 21 år.
– Just nu så studerar jag förvaltningsjuridik i Östersund. Jag gjorde värnplikten i Kiruna som gruppchef och under övningen är jag gruppchef på en av plutonerna. Jag blev lite chockad när jag fick kallelsen till övningen, men man kom in i det fort och det känns som att man aldrig lämnat värnplikten. Det har varit två intensiva veckor, men det har gått väldigt bra.
Det regionala insatskompaniet är starten på uppbyggnaden av Försvarsmaktens territorialförband.
– Jag är mycket imponerad av förmågan och engagemanget hos de värnpliktiga cheferna och soldaterna. Denna krigsförbandsövning är väldigt viktig för att säkerställa det regionala insatskompaniets krigsduglighet genom utbildning och övning. Det är för Norra militärregionen ett första steg i att bygga upp våra territorialförband som skall säkerställ skyddet av de fyran norra länen, säger överste Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen.
Chefen för Västerbottensgruppen, major Johan Hellström är också väldigt nöjd med utfallet efter krigsförbandsövningen.
– Den här övningen med det här konceptet är ett utmärkt exempel på hur Sverige med befintliga resurser snabbt kan öka sin försvarsförmåga.