Lyckat genomförande av Marine Weekend på västkusten

I år deltog 35 unga kvinnor under Marine Weekend, en prova på helg för kvinnor i åldern 15-20 år. Deltagarna provar på livet som soldat under en hel helg, med bland annat stridsbåtskörning, fysträning och frystorkad mat till lunch ute i skärgården.

Blöt tjej på en båt
Blöt tjej på en båt
Glada miner efter en blöt tur med stridsbåt. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten
Ung kvinna som kör en båt
Deltagarna fick testa på att köra stridsbåt, under ledning av en stridsbåtchef. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten
Deltagarna på Marine Weekend fick prova på livet som soldat under en helg, med bland annat stridsbåtskörning, fysträning och lunch ute i skärgården.
Personal från bland annat 132.säkerhetskompani sjö visar upp sin verksamhet och arbetsmetoder. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten

– Det var det roligaste jag någonsin gjort. Ja, till och med roligare än Helix på Liseberg!

Säger två av deltagarna till de andra, där de tillsammans sitter i transportutrymmet på stridsbåten. Stämningen är sprudlande bland de åtta deltagarna som har turats om att gå fram till styrhytten för att, under ledning av en stridsbåtchef, fått prova på att köra.

Årets Marine Weekend är i full gång och stämningen präglas av entusiasm, eufori och också lite nervositet. Deltagarna pratar i mun på varandra om hur det kittlas i magen av G-krafterna och plötsligt hörs båtchefens röst från styrhytten:

– Styrbord dikt! Rätt så!

Det är stridsbåtschefen som instruerar Louise, en av deltagarna, som kör båten. Hon reagerar snabbt och stridsbåten svänger kraftigt åt sidan, för att sedan stanna tvärt. Så tvärt att vågarna slår in genom takluckan och blöter ner både stridsbåtchefen och Louise.

– Det här var så kul, konstaterar Louise innan nästa deltagare tar plats i förarstolen.

Det här hände under Marine Weekend

Fredagen börjar på Plikt- och prövningsverket i centrala Göteborg där deltagarna fick information om mönstringsprocessen. Därefter åkte alla gemensamt till Göteborgs garnison för att hämta ut uniform och den materiel som behövs under helgen. Sedan åkte deltagarna med stridsbåt till en närliggande ö för att göra sig hemmastadda i det logement som de övernattade i.

På lördagen väcktes deltagarna klockan 06.00 för att hinna med morgonrutinerna och frukost innan en kortare stridsbåtstur ut till Galterö i Göteborgs skärgård. På Galterö delades deltagarna in i två grupper, de bland annat fick prova på att köra stridsbåt, gå ombord på en bevakningsbåt och träffa de anställda soldaterna. Dagens olika genomgångar av arbetsuppgifter, utrustning och vapensystem blandades upp av deltagarnas engagemang och nyfikna frågor.

Deltagarna, Linn, Esse, Matilda och Tindra, tycker att helgen känts jättebra.

– Vi visste inte vad vi skulle få göra innan vi kom hit, så det är spännande att få vara här, säger Esse.

– Ja, väldigt intressant att få höra mer om Försvarsmakten och hur man arbetar, fyller Tindra i.

– Det var väldigt bra att vara på Plikt- och prövningsverket också och få information om mönstringen, jag ska till mig av träningstipsen, tillägger Matilda.

Esse, Linn och Matilda hörde talas om Marine Weekend via sociala medier och en kompis pappa tipsade Tindra då han tyckte att det kunde passa henne.

På frågan om att söka till Försvarsmakten i framtiden svarar de:

– Ja, jag gillar att testa mina gränser och utmana mig, säger Linn.

– Absolut, att genomföra värnplikt mot amfibie känns lockande, säger Matilda och Esse.

– Jag är lite osäker, men det vi fått testa på idag tycker jag passar mig, fyller Tindra i.

Varför genomförs Marine Weekend?

Andelen kvinnor som genomför värnplikt amfibieområdet är lägre än på andra ställen i Försvarsmakten. Marine Weekend är en aktiv åtgärd för att försöka förändra detta.

– Genom information och uppvisande av vår verksamhet vill vi förbereda tjejerna för mönstring och värnplikt så att fler har möjlighet att möta de fyskrav vi har, säger Elin Wilhelmsson, stabschef på utbildningsbataljonen och övningsledare för Marine Weekend.

Elin säger att hon tycker att helgen varit väldigt lyckad då deltagarna har visat engagemang, kamratskap och styrka egenskaper som krävs för att lyckas inom Försvarsmakten och att hon gärna skulle ha dem som kollegor i framtiden.

– Det har varit en väldigt givande helg, konstaterar Elin.