Marinen testar obemannade system i Portugal

Morgondagens krigsföring handlar till stor del om obemannade och autonoma system, det har inte minst erfarenheter från Ukraina pekat på. Just nu pågår en stor övning i Portugal där militär, industri och akademi möts för att skapa gemensam kunskap om obemannade marina system. Marinchefen besökte övningen och fick bland annat en förevisning av marinens senaste tillskott – AUV 62.

AUV 62 är en obemannad farkost som kan användas vid minröjning och ubåtsjakt. Svenska marinen utvärderade och testade farkosten inför implementering vid förband.
AUV 62 är en obemannad farkost som kan användas vid minröjning och ubåtsjakt. Svenska marinen utvärderade och testade farkosten inför implementering vid förband.
AUV 62 är en obemannad farkost som kan användas vid minröjning och ubåtsjakt. Svenska marinen utvärderade och testade farkosten inför implementering vid förband. Foto: Louise Burenius/Försvarsmakten
Idag använder Försvarsmakten bland annat den obemannade autonoma sonaren Remus för att söka efter mål under vattenytan. Farkosten följde med till portugal för att förevisas för andra nationer och testas med nya modifikationer.
Idag använder Försvarsmakten bland annat den obemannade autonoma sonaren Remus för att söka efter mål under vattenytan. Farkosten följde med till Portugal för att förevisas för andra nationer och testas med nya modifikationer. Foto: Louise Burenius/Försvarsmakten
Marinchefen besökte övningen, där deltagare från Marinstaben samt Tredje- och Fjärde sjöstridsflottiljen deltar.
Marinchefen besökte övningen, där deltagare från marinstaben samt tredje- och fjärde sjöstridsflottiljen deltar. Foto: Louise Burenius/Försvarsmakten

Sverige deltar för tredje gången i övning Repmus, som i år är större än någonsin med anledning av det alvarliga omvärldsläget. Obemannade system kan vara både effektivt och mer säkert än konventionella bemannade motsvarigheter och svenska marinen använder idag obemannade farkoster vid bland annat minröjning och ubåtsjakt. Under övningen imponerade den nyanskaffade AUV 62 på både svenska och utländska deltagare.

– Sverige bidrar bland annat med en obemannad undervattensfarkost, AUV 62, som kan fungera både som bottenscanner och som ubåtsmål. Förmågan kommer så småningom att införas i den svenska marinen och nu testar vi framförallt sökförmågan för att se hur den presterar och vilka modifieringar som eventuellt krävs, säger Urban Söderman Carlsson, marin systemledning vid Försvarets materielverk, FMV.

Att snabbt kunna säkra ett område, en farled eller hamn från undervattenshot är vitalt för att säkra sjöfarten till och från Sverige i händelse av kris eller krig. Genom autonoma system minskar dessutom risken för personalen, vars främsta uppgift är att analysera data som farkosterna producerar.

Tillsammans

Övning Repmus anordnas av den portugisiska marinen och har en stark koppling till Nato. Tillsammans med våra allierade utbyter den svenska försvarsmakten och andra myndigheter, försvarsindustrin och forskare erfarenheter och lärdomar. Övningen ger möjlighet för FMV och svensk industri att tillsammans med Försvarsmakten testa även ytgående och flygande obemannade system som kan vara aktuella för svenska marinen samt analysverktyg och metoder för att omhänderta den data som samlas in.

– Utvecklingen går fort och det gäller att hänga med samtidigt som man inte ska rusa för snabbt utan att tänka till först. Det här är en jättebra övning för att utveckla synergier mellan oss och våra allierade samt mellan militären och akademin eller industrin. Tillsammans kan vi testa och utvärdera operativa system inom den marina domänen så att slutprodukten blir så bra som möjligt, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.