Nu startar samarbetet mellan Försvarsmakten och New York National Guard

I veckan anländer för första gången en delegation på ett tjugotal representanter från New York National Guard till Sverige. Det är starten för samarbetet inom ramen för USA:s säkerhetssamarbetsprogram State Partnership Program (SPP).

New York National Guard
New York National Guard
Representanter från New York National Guard på besök i Sverige för att diskutera möjliga samarbeten. Foto: Försvarsmakten
 New York National Guard.
Generallöjtnant Michael Claesson och generalmajor Johan Pekkari hälsar generalmajor Raymond F. Shields Jr välkommen, här tillsammans med brigadgeneral Gary Charlton och konteramiral Michael Perry från New York National Guard. Foto: Försvarsmakten

Ett partnerskap inom SPP innebär att en amerikansk delstats nationalgarde och ett utvalt lands försvarsmakt knyts samman för att bygga relationer som syftar till att öka parternas respektive förmågor.

I somras undertecknades en avsiktsförklaring om samarbete mellan Sverige och den amerikanska delstaten New Yorks National Guard. Nu är USA:s representanter på ett första besök i Sverige. Syftet är att diskutera möjliga samarbeten som gynnar båda parter. I samband med besöket kommer Försvarsmakten att informera om organisation och verksamhet samt visa förmågor inom armén, marinen och flygvapnet.

– Relationen med New York National Guard är en viktig del i samarbetet mellan Sverige och USA. Det kommer att stärka såväl förmågeutveckling som övningsmöjligheter samt bidra till långsiktighet i våra relationer, säger Johan Pekkari, chef för Försvarsmaktens strategienhet.

New York National Guard har viktiga förmågor av svenskt intresse, bland annat divisionsförmåga, och därmed kapacitet att organisera och leda stora militära enheter. De har också omfattande erfarenhet av att utbilda, träna och öva i större förbandsvolymer, vilket är en viktig förmåga att utveckla för Försvarsmakten.

Försvarsmakten kan med sin expertis bidra till National Guards utveckling bland annat avseende förmågan att verka i arktisk miljö. Andra potentiella förmågor att samarbeta kring finns bland annat inom stridsflyg och informationsutbyte i luftdomänen samt skydd av hamnar och annan infrastruktur.

– Vi ser fram emot att inleda ett spännande och viktigt samarbete som kan stärka både Försvarsmakten och New York National Guard. Ytterst kommer det bidra till att Försvarsmaktens interoperabilitet och förmågor utvecklas så att vi än bättre kan ta ansvar för vår säkerhet och bidra till alliansens avskräckning, säger Johan Pekkari.