Säkerhetsorganisation besökte Försvarsmakten

Alla länder i organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, ska bjuda in till ett besök på en flygbas inom en femårsperiod. Det framgår av Wiendokumentet som styr verksamheten för organisationen. Den här gången var det Sveriges tur.

F 17
F 17
Syftet med besöket är att medlemsländerna ska få träffa personalen och ta del av vardagen på förbandet. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
JAS
Vid besöket på Blekinge flygflottilj (F 17) fick de tillresta se JAS Gripen starta. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
P7
Soldater ur 712. kompaniet svarade på frågor och förevisade materiel när delegationen besökte Södra skånska regementet P7. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
P7
De utländska besökarna fick sina frågor besvarade av 712. kompaniet vid P7. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Syftet med att bjuda in medlemsländerna är att de ska få träffa personalen och ta del av vardagen på förbandet. Det vill säga hur verksamheten fungerar i normalläge.
– Valet föll på F 17 i Ronneby och det har gått väldigt bra. Arrangemanget var uppskattat och det fanns också ett stort intresse för både materiel och hur vi planerar, förbereder och genomför vår flygverksamhet, säger Hans Zettermark på operationsledningen i Högkvarteret och ansvarig för besöket.

Besökte också P 7

Om det är möjligt åligger det också arrangerande land att även planera in ett besök på ett annat förband med annan verksamhet. Nu blev det pansarförbandet P7 i Revingehed en bit utanför Lund.
– Här visade P 7 upp både kaserner, materiel och en förevisning i strid i bebyggelse. De fick också en genomgång om den kommande Natoinsatsen i Lettland och möjligheten att träffa soldater och officerare på förbandet. Att gå från luften till marken var helt klart lyckat, säger Hans Zettermark.

Organisation för fred

Huvudsyftet för OSSE är att förebygga konflikter och stärka mänskliga rättigheter. Totalt ingår 57 länder i organisationen.
– Båda förbandens stora öppenhet i förening med hög professionalism uppskattades varmt av besökarna, säger Hans Zettermark.