Klockan är runt åtta på morgonen och den svarta Blackhawk-helikoptern lyfter sakta från landningsplatsen på Gärdet i Stockholm. Ombord finns Fredrik Stålberg, tjänsteförrättande chef för operationsledningen i Högkvarteret. Med sig har han också ställföreträdande chefen för flygvapnet, Tommy Petersson. Destinationen är Berga där de sedan ska byta till en stridsbåt 90 för att ta sig vidare till en ö i Stockholms skärgård. Där ska de kontrollera Försvarsmaktens förmåga att snabbt agera och slå ut fientliga förband som tagit sig in i landet sjövägen.
– Beredskapskontrollen sker oförberett och genomförs med skarp ammunition, och ska visa att vi har förmågan att försvara landet. Det vill säga agera snabbt, tydligt och professionellt, säger han i den bullriga helikoptern.
Efter omkring 20 minuter är vi framme och möts av personal som är en del i Fredrik Stålbergs team som ska genomföra kontrollen. En komplex verksamhet där förband från både marinen och flygvapnet deltar. Planen är att marina enheter med stöd av stridsflyg ska bekämpa fientliga förband som gått iland på en ö i närheten. Något som ställer höga krav på fastställda rutiner, ansvar och metoder. Inte minst hos chefer.
Efter en kort väntan dyker marinens fartyg upp och bekämpar fienden med sina 57-millimeters automatkanoner. Kort därefter kommer också två Jasplan in på låg höjd och skjuter med sina automatkanoner. När tystnaden lägger sig över ön är de fientliga förbanden utslagna.
Under flera dygn har också kustjägare från amfibieregementet legat på fast spaning i skärgården och rapporterat fiendens rörelser i området. När det är dags att slå ut fienden hjälper de också till att leda in Jasplanen så piloterna vet vilka mål de ska attackera.
Samtidigt har enheter från armén uppe i norr upptäckt fientliga förband med robotsystem som är på väg att förbereda sig. Med hjälp av olika sensorer beräknas koordinaterna som skickas ner till Archer-pjäserna som redan är grupperade och redo att skjuta. Inom bara några sekunder avfyras en rad precisionsgranater mot det fientliga målet. Även flygvapnet deltar i insatsen genom att släppa bomber med hög precision från Jasplan. Effekten är omedelbar – det finns i princip inget kvar av fienden.
– Det är otroligt viktigt att vi genomför det här och visar att vi kan lösa uppgiften. Det handlar både om att klara av att försvara oss själva, men också bidra till Natos gemensamma försvar och avskräckning, säger Fredrik Stålberg.
Under överbefälhavaren är det chefen för operationsledningen som har ansvaret för att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp, hävda vår territoriella integritet och skydda svenska intressen. En del i beredskapskontrollen var också att kontrollera operationsledningens förmåga till att kunna analysera uppgiften och prioritera mål.
Beredskapskontroller är en viktig del i Sveriges och Natos avskräckning gentemot Ryssland. Resultatet kommer att rapporteras till Natos operativa högkvarter i Brunssum i Nederländerna.
För att säkerställa att Försvarsmaktens förband kan lösa sina uppgifter som de ska genomför chefen för operationsledningen under året olika former av beredskapskontroller.