Broschyr med fokus på beredskap för krig

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i samarbete med Försvarsmakten och andra myndigheter tagit fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Den skickas snart ut till samtliga hushåll i Sverige.

totalförsvar
totalförsvar
"Om folk läser den nya broschyren, tar den till sig och förbereder sig, så bidrar de också till försvarsansträngningarna." Foto: Jonas Helmersson / Försvarsmakten

– Den är framtagen för att förbereda svenska folket för den nya säkerhetspolitiska situationen, att det militära hotet har ökat, med krig i vårt närområde, och att Sverige är allierade i Nato. Det handlar om totalförsvaret, vilket är en angelägenhet för alla, säger Michael Malm, på Försvarsmaktens totalförsvarssektion.

Den nya broschyren har större fokus på Sveriges beredskap för krig än den som kom ut 2018 och ger konkreta råd hur man förbereder sig och hur man ska agera.

– Om folk läser den, tar den till sig och förbereder sig, så bidrar de också till försvarsansträngningarna, landets motståndskraft och vår samlade förmåga att hantera kris och krig, säger Michael Malm.

Den tryckta broschyren skickas ut från och med den 18 november.

Michael Malm konstaterar också det som står i broschyren plus lite till återfinns i Försvarsmaktens utbildningspaket Totalförsvarskunskap.
– Det är vårt bidrag till att öka insikten och kunskapen om totalförsvaret och var och ens roll och ansvar i kris och krig.

Här hittar du utbildningen Totalförsvarskunskap