Försvarsmakten köper ny snabbgående motorbåt

Den nya båten är en mindre snabbgående motorbåt och får benämningen MSMB typ 200. Försvarets materielverk, FMV, har tecknat kontrakt och den första leveransen väntas ske 2026. Den kommer att användas av Marinen och Hemvärnet.

Båt
Båt
Försvarsmakten köper in en mindre snabbgående motorbåt och får benämningen MSMB typ 200. Foto: Svekon
Båt
Båten är 9,5 meter och har motor inombords. Den tillverkas av Svensk Konstruktionstjänst AB och är i grunden en civil arbetsbåt som modifieras. Foto: Alukin

Båten ska vara enkel att använda och kunna ta ombord två besättningsmän med packning och åtta soldater med packning. Den tillverkas av Svensk Konstruktionstjänst AB och är i grunden en civil arbetsbåt som modifieras.

– På så vis får vi en effektiv anskaffning som möjliggör förhållandevis snabba leveranser, säger Jacob Andersson, projektledare vid FMV.

Standardisering av båttyper

Båttypen är ingen ny förmåga i Försvarsmakten. Den här anskaffningen syftar till att standardisera Försvarsmaktens befintliga båtpark. I dagsläget finns det väldigt många olika båttyper och man vill införa en enhetlig båtpark. Enligt det avtal som tecknats kan drygt 100 båtar köpas in fram till 2033.