Nato genomför avskräckning

Natos strategiska aktivitet för avskräckning och försvar, Neptune Strike 24:2, har startat. Det innebär att alliansen nu tar över den operativa ledningen av en rad olika enheter, bland annat hangarfartyg, ubåtar och stridsflyg. Syftet är att visa Natos sammanhållning och vilja att försvara alliansen.

Super hornet
Super hornet
En F 18 Super Hornet från Strike Fighter Squadron 11 (VFA-11) i amerikanska flottan. Flygplanet är vanligtvis hangarfartygsbaserat, här på marken vid F 17 i Ronneby. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Super hornet
F 18 Super Hornet är en tvåmotorig maskin, ett kraftfullt stridsflygplan som är ungefär fyra meter längre än en JAS Gripen av c-modell. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Super hornet
De uppfällbara vingarna på det amerikanska flygplanet är en konstruktion som gör att fler maskiner får plats ombord på hangarfartygen. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Super hornet
En amerikansk F 18 Super Hornet lyfter från F 17. Stridsflygplanet togs i bruk under tidigt 2000-tal och är en modernare version av F 18 Hornet, som ännu används av det finska flygvapnet. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

Från svensk sida deltar Försvarsmakten med flygstridskrafter från 172. stridsflygdivisionen på F 17 i Ronneby. De ansvarar också för värdlandsstöd åt sex amerikanska F 18-plan med stödpersonal. Totalt omkring 50-60 personer.

– Neptune Strike är en operativ aktivitet till sjöss och i luften som visar på vilka resurser Nato förfogar över, och att alliansen har förmågan att genomföra gemensamma operationer på flera platser samtidigt, säger Fredrik Stålberg som är chef för operationsledningen vid Högkvarteret.

Från Medelhavet till Östersjön

De deltagande enheterna opererar från centrala Medelhavet och Adriatiska havet ända upp till Nord- och Östersjön. Verksamheten omfattar bland annat bekämpning av markmål med stridsflyg, amfibielandningar och försvar mot drönare.

I det norra operationsområdet består huvudstyrkan av två stridsgrupper med hangarfartygen Harry S Truman och HMS Prince of Wales i täten. I medelhavet har ledningsfartyget USS Mount Whitney, amfibieattackfartyget USS Wasp och amfibietransportfartyget USS Oak Hill det tyngsta ansvaret.

Pågår månaden ut

Verksamheten pågår mellan den 24-31 oktober och totalt deltar omkring 15 000 soldater och sjömän samt ett 20-tal ytstridsfartyg, ubåtar specialförband och stridsflyg. Neptune Strike är en återkommande aktivitet som är helt öppen och transparent.