Tung kustrobot återinfördes i Försvarsmakten 2016, och är sedan flera år ett krigsförband i marinen som en del av Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona. Även om stommen kom från gamla kustrobotbatteriet har det mesta moderniserats och 311:e robotenheten är nu taktiskt helt integrerad i marinens sjöstridsflottiljer. Därför kan enheten bekämpa en motståndare i nära samarbete med stridsflyg och ytstridsfartyg. Enheten är lättrörlig och kan gruppera dolt var som helst i Sverige. De olika delarna i enheten kan spridas ut med stora avstånd mellan varandra.
Enheten är en vapenplattform som kompletterar ytstridsfartyg. Fartyg är oersättliga i den viktiga närvaron till sjöss som med egna ögon kan se vad som händer därute och på så sätt bidra till lägesuppfattningen och kan dessutom lösa en mängd varierande uppgifter.
Marin höstövning pågår
Under övningen jobbar personalen i enheten framför allt tillsammans med ytstridsfartygen men mållägen på motståndaren kan man få av många olika källor som fasta radarstaioner eller flygburen spaning men också från sjöoperativ helikopter.
– Under dagens övning jobbar vi tillsammans med två helikopter 15. Vi ger dem uppgiften att spana i ett visst område, de rapporterar tillbaka till oss och på så sätt får vi positionen på motståndaren som kan bekämpas, säger Erik som är chef för robotenheten.
Enheten växer
De närmaste åren ska enheten växa rejält, likt övriga Försvarsmakten. Fler bilar och mer utrustning kräver mer personal av olika kategorier.
– Vi behöver en mängd olika kompetenser, allt ifrån personal som kan köra lastbil till personer med fälterfarenhet och naturligtvis rent marina kompetenser som sköter sjömålsstriden, avslutar Erik.