Flygvapnet visar framfötterna i Natoövningen Ramstein Flag 24

Flygvapnet, med enheter ur Norrbottens flygflottilj, F 21, har förflyttat sig drygt 350 mil till Andravida, Grekland, för att genomföra Natoövningen Ramstein Flag 24.
– Det känns speciellt att vara här. Bortsett från Steadfast Defender 24 med Nordic Response 24 i våras då vi blev medlemmar mitt i övningen, är detta första Natoövningen som flygvapnet är med på. Allt har gått bra så här långt och vi har blivit väl mottagna av både greker och övriga medlemsländer, säger Anders Gustafsson, kontingentschef.

Jas 39 Gripen
Jas 39 Gripen
Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj, F 21, landar på Andravida Air Base i Grekland Foto: Sébastien Lafargue/armée de l'Air et de l'Espace
lågflygning
Jas 39 Gripen lågflyger i en grekisk dalgång under Ramstein Flag 24. Foto: Dimitrios Dimitrakopoulos
Jas 39 Gripen
Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj på plats i Andravida Air Base Grekland Foto: Sébastien Lafargue/armée de l'Air et de l'Espace

Huvudsyftet med Ramstein Flag 24 är att stärka samarbetet, interoperabiliteten och integrationen mellan medlemsländerna samt att visa Natos beslutsamhet, engagemang och förmåga att avskräcka potentiella motståndare och försvara alliansen genom operationer i flera domäner.

Övningen som är den första Natoövningen med flagg-status (luftstridsövningar med flera scenarion utformade för att ge realistiska utmaningar i flera domäner) samlar över 140 flygplan från 12 nationer och pågår 30 september - 11 oktober.

Utöver Sverige deltar även Kanada, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Storbritannien och USA. Flygplan som deltar inkluderar F-35, Mirage, Rafale, F-16, Eurofighter, Jas 39 Gripen, MQ-9, Rivetjoint, E3, E7, C130, A400 samt NATO Awacs.

– Det är spännande att vara på plats. Det är givetvis en logistisk utmaning att öva på andra sidan kontintenten. Vi har förflyttat personal och materiel lång väg, både i luften och på marken, men nu är vi på plats och har startat, säger Anders Gustafsson.

Ramstein Flag (RAFL) är NATO Allied Air Command’s nyaste övningsserie och anordnas tillsammans med grekiska flygvapnet. Under övningen genomförs två stora flygpass per dag, ett i dagsljus och ett i mörker. Utöver de stora passen flyger man även ett mindre pass på förmiddagen.

– Förra veckan bestod till stor del av planering samt flygpass för att lära känna området och hur det funkar här. Det känns roligt att äntligen dra igång. Första flygpasset har precis landat och det har gått bra. Ställföreträdande chefen för NATO Allied Air Command, Jonny Stringer, samlade all flygande personal och belyste vikten av övningen med hänsyn till omvärldsläget, så vi ska verkligen vässa våra förmågor och bli bättre tillsammans. Vi testar även en del nya taktiker och tekniker, avslutar Anders Gustafsson.