– Vi har strategiska konkurrenter som försöker förneka oss fördelarna vi får från rymden. Det enda sättet vi verkligen kan hantera detta är som en del av en koalition, som rör sig i samma riktning.
Sverige har historiskt varit en fantastisk partner och är nu medlem av Nato. Sverige har omfamnat teknisk innovation och bidrar till den enorma utvecklingen inom kommersiell och militär rymdverksamhet, säger general Chance Saltzman.
Flygvapenchefen generalmajor Jonas Wikman understryker vikten av samarbetet.
En strategisk resurs
– Tidigare i år kom Försvarsdepartementet ut med en rymdstrategi för försvar och säkerhet där Det framgår att Esrange är en viktig strategisk resurs och att Esranges förmåga att sända upp satelliter kan bidra till allierades tillträde i rymden, säger Jonas Wikman.
Regeringen har beviljat en miljard-satsning där Flygvapnet har ansvaret för att utveckla rymdförmågor till Försvarsmakten. Detta omfattar bland annat utveckling av en rymdlägesbild, infrastruktur för att säkerställa uppsändning från Esrange samt operativa satelliter till stöd för multidomäna operationer.
Många möjligheter i rymden
Militära satelliter har en rad användningsområden. De kan användas till spaning och övervakning, kommunikation, navigering och positionering, signalspaning, väderobservationer och varna för uppskjutning av robotar.
Sverige är inom vissa områden en avancerad rymdnation. Som en rymdnation med en industriell förmåga i nästan hela värdekedjan har landet goda förutsättningar att bidra till den säkerheten genom Nato, EU och med våra andra samarbetspartners.
Läget är avgörande
Sveriges polarnära läge medför ideala förhållanden för styrning, övervakning och uppsändning av satelliter som passerar över polerna. Det geostrategiska läget i både Arktis- och Östersjöregionen innebär att Sverige kan spela en viktig roll i att utveckla och tillhandahålla rymdförmågor och rymdtjänster inom Nato.