Försvarsmakten och amerikanska specialförband övade försvaret av Gotland

Martallarna vajar i vinddraget när planet sveper ner mot den gotländska marken. Transportflygplanet landar och släpper av både svenska och amerikanska specialförbandssoldater - övningen Adamant Serpent 24 har startat.

Amerikanska
Amerikanska
Amerikanska specialförband i gotländsk terräng. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
K 3
Soldater från K 3 på Gotland. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Brorakan
Transportflygplan har landat på en landsväg norr om Visby och personal kliver ur. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
AK 5
Svensk soldat med AK 5. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Gotland
Solen på väg ner över Gotland. Soldater rör sig i gotländsk terräng. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Den långa och raka landsvägen vid Bro norr om Visby kallas Brorakan i folkmun. Gotländsk hällmark och martallar kantar vägen. Här anländer både svenska jägarsoldater och amerikanska specialförband.


För dagen fylls terrängen vid sidan av vägen av ett antal män och kvinnor i uniform. Det tränade ögat skulle notera att det inte bara är den klassiska gröna M90-uniformen som syns, utan även amerikanskt gulbruna nyanser.

– När vi övar med svensk personal finns en tydlig iver att lära mer, och vi försöker ha samma inställning, säger en av de amerikanska deltagarna i Adamant Serpent 24.

Vanlig väg blir landningsbana

Det som ska genomföras på platsen är TLZ, Tactical Landing Zone, där en vanlig väg fungerar som landningsbana när materiel och personal snabbt behöver komma på plats trots att ingen flygplats finns i närheten.

– Tio minuter till landning, säger den ansvarige specialistofficeren.

Soldaterna ombord tillhör svenska 31. Jägarbataljon och U.S Special Operation Forces, och så snart det amerikanska transportplanet landat lastar de ur utrustning och fordon. Därefter vänder planet smidigt tillbaka till Karlsborg för att hämta nästa omgång personal och materiel.

Specialförband och hemvärn

Landsättningen utgör den gotländska starten på övningen Adamant Serpent 24, som pågår på flera platser, varav ön är en. Förutom amerikanska specialförband deltar svenska förband, bland annat Livregementets Husarer K 3, delar av 32. Hemvärnsbataljonen vid P 18, F 17 och Helikopterflottiljen.

Att övningen spänner över gränser blir ännu tydligare vid momentet på Visby lasarett där civil sjukvårdspersonal tar över vården av två soldater som i övningsscenariot skadats under ett stridsmoment. Soldaterna har vårdats under nästan ett dygns tid av 31. Jägarbataljons militära sjukvårdspersonal, men nu behöver en vårdinrättning med andra resurser ta över.

– Gotland är högintressant både för svensk och utländsk trupp att öva på, vilket innebär att vi har fler och fler kontakter med Försvarsmakten. Vi har olika rapportsystem och det betyder att den här typen av övning, där patienter lämnas över till oss är jätteviktig, säger Lars Östman, överläkare anestesi/intensivvård vid Visby lasarett.

Starkt motstånd och tuff terräng

Skarpskjutning på Tofta skjutfält, strid i bebyggelse och ett anfall riktat mot ett fientligt luftvärnssystem är andra moment under övningen. För 31. Jägarbataljon ger momenten utmaningar i form av öppen terräng, starka motståndare och komplexa stridsuppgifter. Men samarbetet med de amerikanska deltagarna har fungerat väl.

– Vi tränar tillsammans med en annan nations armé som har en annan uppsättning rutiner. Det är mycket att prata ihop sig om, men när man väl gör det märker man att vi är ganska lika. Vi har kunnat lösa stridsuppgifter tillsammans väldigt tätt inpå varandra trots att vi haft kort förberedelsetid, säger Joel Nilsson, chef jägarskvadron.

Bättre försvar av Gotland

För deltagarna från 32. Hemvärnsbataljon har övningen lett till en snabb utveckling.

– Som nytt Natoland har vi jättemycket att lära av de amerikanska specialförbanden, och de kan dra nytta av vår lokalkännedom. Därför är övningar av den här typen viktiga när det gäller försvaret av Gotland, och av Nato i sin helhet, säger Tor Brändström, fänrik vid P 18, och övningsledare för 32. Hemvärnsbataljon.

Och de amerikanska deltagarna håller med.

– Det finns en ödmjukhet och en iver att lära mer, och vi har utnyttjat den entusiasmen för att förmedla vår kunskap om exempelvis stridsteknik på plutons nivå. Samtidigt har vi försökt visa samma ödmjukhet och entusiasm, och det leder till ett gynnsamt samarbete, säger en av de amerikanska specialförbandsoperatörerna.