– Serien ska öka kunskapen om de hot som idag finns mot Sverige, om Försvarsmakten och om de utmaningar vi ska hantera i framtiden, säger brigadgeneral Anna Siverstig, kommunikationsdirektör i Försvarsmakten.
Serien är en uppföljning till ”När kriget kommer” (2021) som på kort tid blivit inaktuell, inte minst på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina och Sveriges inträde i Nato.
Ett sämre omvärldsläge
– Omvärldsläget förändras till det sämre och det är viktigt att vi sprider kunskap om hur vi som land kan möta hoten och vad varje person som bor i Sverige kan göra. Det kan handla om alltifrån att dela innehåll i sociala medier till att göra värnplikt. Om man bor i Sverige är man en del av försvaret av Sverige, fortsätter Anna Siverstig.
Så kan modern konflikt påverka Sverige
I serien förklaras hur en modern konflikt skulle påverka det svenska samhället och vilka krav det ställer på Sveriges framtida militära försvar. Det finns också en tydlig koppling till totalförsvaret i serien, alltså all verksamhet som behövs för att ytterst förbereda Sverige för krig. De hot om framtidens militära försvar och det civila samhället kan behöva möta är mer komplexa och betydligt mer fragmenterade. Serien presenterar ett modernt sätt att se på konflikter med många lärdomar inte minst från kriget i Ukraina.
En fristående produktion
Serien är en fristående journalistisk produktion med ett dokumentärt anslag. Produktionsbolaget Pannrummet har producerat serien och Melker Becker är programledare, känd från en rad försvarsrelaterade dokumentärer. Serien tar avstamp i en omvärld där hoten tornar upp på många olika sätt. Det tydliga budskapet är att det militära försvaret, den civila beredskapen och försvarsviljan tillsammans ska verka avskräckande för en motståndare.
Se hela serien här