Vässat luftvärn övar på Gotland

Med ett helt nytt sikte har trotjänaren Robot 70 blivit betydligt vassare. När Stridsgrupp Gotlands luftvärnskompani gör sin första övning på Gotland blir de också först att skjuta skarpt med det nygamla systemet.

Ta del av filmen om när Stridsgrupp Gotlands luftvärnskompani övar. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Övningen avslutas med skarpskjutning mot olika mål. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Kontrasterna är stora när de värnpliktiga rycker in. Från den civila världen till försvaret av Gotland. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Högt tempo när materielen ska hämtas ut. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Utbildning på de nya siktena, Robotsystem 70D. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Spaningsradar 90 (PS 90). Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten
Fullt fokus i stridens hetta för robotskyttarna. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Målflyget testar skyttarnas förmåga. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Stridsledare Frendberg koordinerar striden från baksätet på en terrängbil. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Luftrumsövervakning i PS 90. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Mitt i prick. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Med en hög knall skjuter startmotorn ut roboten ur robotröret och med blixtrande fart sticker den i en båge mot målet. Några sekunder senare förkunnar en dov smäll att det blivit träff i målet och skyttens kamrater jublar från observationsplatsen. När 18:e brigadluftvärnskompaniets krigsförbandskurs kulminerar med skarpskjutningar med den uppgraderade Robot 70 markerar det tydligt att förbandet, som sedan en tid funnits ”på papperet”, numera representerar en verklig förmåga, med både materiel och utbildad personal krigsplacerade på Gotland.

– Det vi gör här är att bygga krigsföringsförmåga, och vi gör det snabbt, konstaterar överste Dan Rasmussen som är chef för både Gotlands regemente och Stridsgrupp Gotland.

Det var många glada återseenden när förbandet ryckte in på Gotland förra veckan. Soldaterna är inga nybörjare utan de flesta gjorde ”lumpen” på Luftvärnsregementet, Lv 6, i Halmstad mellan 2005 och 2009.

– Känslan är att kunskaperna sitter i ryggmärgen, men behövde dammas av. Det går ganska fort. Vi har inte suttit många timmar med systemet och vi får bra effekt i målet redan.

Måns Frendberg stridsledarna och en av ett 60-tal inkallade som på bara några dagar både fräschat upp gamla kunskaper och lärt sig att hantera den nya materielen, Robot 70 D.

– Det nya med 70 D är främst att vi får mörkerkapacitet. Nu har vi ett termiskt sikte som känner av värmen, säger han.

Kompaniet har nyligen satts upp som en av byggklossarna i Stridsgrupp Gotland, den reducerade brigad som har krigsuppgiften att försvara Gotland. Fullt utvecklad kommer den omfatta omkring 4500 män och kvinnor - både värnpliktiga, anställda och frivilliga - och ha alla förmågor som krävs för
att vinna en markstrid på Gotland. Luftförsvar är förstås en nyckelförmåga och stridsgruppen har nu både mellan- och korträckviddiga robotar förutom luftvärnskanoner.

– Den här veckan har visat vår förmåga att på kort tid utbilda, träna och komma till skarpa skott med våra luftvärnssystem. Det är väldigt viktigt för förmågan att försvara Gotland, säger överste Johan Jönsson, chef för Luftvärnsregementet Lv 6.

FAKTA/Stridsgrupp Gotland

I förslaget till nytt Försvarsbeslut slås det fast att Arméns krigsorganisation ska bestå av fyra brigader på fastlandet och en stridsgrupp på Gotland. Stridsgruppen ska vara helt färdigutvecklad 2027 och består då av pansar-, infanteri- och hemvärnsbataljoner samt funktionsförband med bland annat luftvärns-, artilleri-, logistik- och ingenjörsförmågor. Många av de ingående förbanden, som 18:e
luftvärnskompaniet, utbildas på fastlandet och krigsplaceras på Gotland.

FAKTA/Robotsystem 70

Rb70 utvecklades på 1970-talet av Bofors och togs i drift 1977. Den har uppgraderats flera gånger sedan dess och är i bruk i ett 20-tal länder, däribland Ukraina där det uppges ha skjutit ner såväl stridsflyg som kryssningsrobotar och drönare.
Roboten kan nå uppemot dubbelljudsfart och har en räckvidd på 5-9 km beroende på typ.