– Det känns oerhört hoppfullt, men framförallt energigivande, att se alla dessa unga kamrater som har investerat så mycket av sin tid för att kompetensutvecklas som chefer, ledare, specialister, fackmän och – kvinnor, betonar ÖB Michael Claesson. Vi får ett starkare försvar med starkare krigsförband. Det viktiga just nu är att vi gemensamt, alla, ger allt för våra krigsförband!
Tre nya specialistofficerare - tre perspektiv på ett starkare försvar
De nya specialistofficerarna bidrar med en mängd nödvändiga kompetenser i förmågetillväxten. Var och en unika i sitt slag och ovärderliga delmängder i Försvarsmaktens samlade operativa förmåga. De nyblivna specialistofficerarna är redo att ta ansvar, både för att fortsätta sin egen och sin funktions utveckling, men också och för att bidra till andras utveckling, inte minst de värnpliktigas.
Vilma Tikka, specialistofficer inom fälthållning på Blekinge flygflottilj, F 17, kommer bland annat att bidra till att flygplanen kan starta och landa på hela och rena rullbanor:
– Jag är verkligen motiverad att börja jobba nu. Jag ser fram emot att både utbilda värnpliktiga fälthållningssoldater och att fortsätta fördjupa mig inom min befattning. Genom att utbilda fler värnpliktiga kommer vi att stärka vår beredskap och få ett starkare försvar.
Lucas Teern, specialistofficer inom logistik på Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, kommer bland annat att bidra till att underhållstjänsten (t ex försörjning av mat, vatten, drivmedel och ammunition) vid förbandet fungerar:
– Jag vill bli duktigare inom min funktion och bidra med det jag kan och har lärt mig till andra. Utan logistik stannar Försvarsmakten. Det är viktigt att vi lär av varandra och tillsammans utvecklar logistikfunktionen för att vi ska få ett starkare och bättre försvar.
Jonna Lundh, teknisk officer på Dalregementet, I 13, kommer bland annat att bidra till att förbandets fordon fungerar och rullar:
– Jag vill jobba praktiskt, men även utbilda andra människor. Försvarsmakten blir mer och mer teknisk och jag vill bidra till att fler förstår den tekniska tjänsten och dess betydelse. Tar vi inte hand om våra fordon, vapen och system har vi inte så mycket till förmåga.
Det är framåt som gäller - tillsammans
Det allvarliga omvärldsläget motiverar mer än det skrämmer. Innebörden av Sveriges Nato-medlemskap är ännu lite diffus, men öppnar möjligheter till breddad kompetens. De nya specialistofficerarna vill utveckla både Försvarsmaktens förmågor och specialistofficersrollen in i framtiden.
– Min roll blir ännu viktigare och bredare i och med Nato-medlemskapet, resonerar Jonna. Jag får vara beredd på att jobba med utländska förband i Sverige, men också utomlands, och vår verksamhet måste anpassas till Natos. Generellt tror jag att framtiden kommer att kräva snabbare handlingsförmåga, anpassning och beslutsamhet. Framtidens specialistofficerare behöver ha driv, nyfikenhet och förmåga att nyttja tillgängliga resurser på ett flexibelt sätt.
– Vi måste fokusera på att minimera friktioner och optimera samordning, till exempel se till att rätt materiel är tillgänglig och används när och där den behövs, förklarar Vilma. Vi specialistofficerare måste vara aktiva när det gäller att utveckla vår kompetens och förmåga att arbeta effektivt.
Lucas är inne på samma tema och summerar:
– Försvarsmakten behöver öppna upp för modernisering, och vi är på god väg med ny utrustning och nya materielsystem på väg in i verksamheten. Sen behöver vi prata mer med varandra mellan försvarsgrenar och stridskrafter. Det är viktigt att vi lär av varandra, utbyter erfarenheter och inte uppfinner hjulet på nytt på olika platser i Försvarsmakten. Det är tillsammans vi blir starkare!