Svensk styrka ställs till Natos förfogande

Riksdagen har godkänt att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till Natos förfogande till och med den 31 december 2025. Syftet är att bidra till alliansens samlade förmåga till avskräckning och försvar.

Markförband
Markförband
Markförband från P7 ska ingå i Natos multinationella brigad i Lettland. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
 Air Policing
24 stridsflygplan med tillhörande personal kommer att bidra till Natos Air Policing. Foto: Försvarsmakten
minröjningsstyrkor
Sverige ska delta i en av Natos två stående minröjningsstyrkor, Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Den väpnade styrkan består av markförband, specialförband och amfibieförband med som mest 600 soldater, upp till ett örlogsfartyg med besättning och åtta stridsflygplan med tillhörande personal.

Att bidra till Nato med markstyrkor, luftstridskrafter för air policing och deltagande i stående marina förband är prioriterat enligt Ewa Skoog Haslum chef för Försvarsmaktens operationsledning.

– Vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och vi ser tyvärr ingen förbättring av situationen inom den närmaste framtiden. Som allierad är det en självklarhet att bidra till stabilitet och säkerhet även utanför det egna landets gränser, säger Ewa Skoog Haslum.

I det svenska bidraget ingår initialt markförband från P7 som från årsskiftet ska ingå i Natos multinationella brigad i Lettland.

Syftet med avskräckning är att få en motståndare att avstå angrepp för att det skulle kosta för mycket. Genom att visa närvaro, sammanhållning och förmåga avskräcks Ryssland från att överhuvudtaget tänka tanken att angripa ett Natoland.