Det har snart gått ett år sedan Sverige blev allierad i Nato. Ett historiskt beslut som innebär att den svenska Försvarsmakten ska bidra till något större än bara nationellt försvar. Marinen planerar nu att delta med sin unika minröjningsförmåga där besättningar och fartyg från Tredje och Fjärde sjöstridsflottiljen avdelas till SNMCMG1 med ett fartyg i taget, under två månader vardera. Uppdraget innebär att de svenska enheterna ställs under Natos direkta befäl.
– Direkt efter årsskiftet gör vi de sista intensiva utbildningsveckorna för att komma så väl förberedda som möjligt till Natostyrkan. Jag känner mig dock redan nu trygg i att vi kommer att bidra med viktiga kunskaper, säger Mathias Hagberg, fartygschef på HMS Ulvön.
En snabbinsatsstyrka för säkerhet till sjöss
Gränsen mot Ryssland går genom Östersjön och det är i Natos stora intresse att visa närvaro i vårt närområde. För att snabbt kunna ingripa om vårt säkerhetsläge hotas är SNMCMG1 tillsammans med resterande sjögående Natostyrkor omedelbart beredda att sättas in om läget skulle försämras ytterligare. Styrkan är multinationell och består av flertalet minröjningsfartyg från allierade nationer som tillsammans löser varierade uppgifter inom ett stort geografiskt område. Syftet med Natos stående styrkor till sjöss är att verka avskräckande för ett eventuellt ryskt anfall.
– Vårt deltagande i SNMCMG1 är ett bevis på marinens interoperabilitet inom Nato. Som gemensam sjöstyrka har vi möjlighet att snabbt genomföra insats, men fram tills dess övar vi våra rutiner och metoder för att höja styrkans förmåga. Sverige är en del av Nato och genom den här insatsen bidrar vi konkret till Natos avskräckning, säger Cecilia Eklund, fartygschef för minröjningsfartyget HMS Kullen från Fjärde sjöstridsflottiljen.
Östersjöns komplex miljö gör oss vassa på den marina arenan
Den svenska marinen besitter en unik förmåga då Östersjön är vår hemmaplan. Den kuperade bottenmiljön i Östersjöns skärgårdar ställer höga krav på personal, utrustning och metoder för att genomföra minröjningsoperationer. Detta tillsammans med det faktum att den svenska marinen aktivt och över tid röjer minor från de båda världskrigen gör vår minröjningsförmåga eftertraktad inom Nato. Redan inom ett år efter att Sverige erkändes som Natomedlem är marinen redo att skicka delar av sin minröjningsförmåga som kommer stärka hela SNMCMG1s förmåga till sjöövervakning och minröjning.
– Det känns mycket bra att den svenska marinen, mindre än ett år efter Nato-medlemskapet, kan skicka fartyg och besättningar till Natos styrkor och på så sätt även bidra till alliansens avskräckning. Det visar på hur väl förberedda vi var redan från början, säger marinchef Johan Norlén.