Svenskt bidrag skapar trygghet längs alliansens östra flank

Sverige har deltagit i Brilliant Vanguard, en Natoledd verksamhet för att snabbt förstärka övervakningen av luftrummet på den östra flanken i syfte att skapa trygghet för befolkningen. Flygvapnet bidrog med personal och radarspanings- och ledningsflygplan, ASC 890.

radarspanings- och ledningsflygplan, ASC 890. Operatörsplatser.
radarspanings- och ledningsflygplan, ASC 890. Operatörsplatser.
Under de senaste två veckorna har Sverige bidragit i alliansens förstärkta strategiska aktivitet Brilliant Vanguard längs alliansens östra flank i syfte att skapa trygghet för befolkningen. Operatörsplatser i radarspanings- och ledningsflygplan, ASC 890. Foto: 74.specialflygskvadronen
Radarspanings- och ledningsflygplan, ASC 890. (Arkivbild)
(Arkivbild) Foto: Flygvapnet

Försvarsmakten bidrar till alliansens kollektiva försvar, bland annat genom olika former av styrkebidrag där resurser ställs under Natobefäl genom ett beslut om Transfer of Authority (TOA). Sveriges bidrag i Brilliant Vanguard leds av Natos flygsstridsledning och utgör en del av det integrerade luft- och robotförsvaret.

radarspanings- och ledningsflygplan, ASC 890. Kabin
Kabinen i ASC 890. Foto: 74.specialflygskvadronen

– Jag är mycket nöjd över att flygvapnet framgångsrikt har bidragit med en mycket efterfrågad resurs för att förstärka kontrollen av luftrummet längs alliansens östra flank, säger flygvapenchefen generalmajor Jonas Wikman.

Brilliant Vanguard visar att Natoländerna snabbt kan agera tillsammans och att Nato har förmåga att skydda alliansen mot olika former av luftangrepp.

– Vi har personal och materiel i ständigt hög beredskap. Det gör att vi kan agera med kort förvarning, både nationellt och internationellt. Det var problemfritt att gå in under Natobefäl och lösa vår uppgift. Vi gjorde det redan under insatsen i samband med Washington Summit från Island i somras, säger Pierre Ziherl chef för 74:e specialflygskvadronen.

Flyguppdragen som 74:e specialflygskvadronen genomförde var långa, varpå stödet i form av snabbtankning från allierades baser i Baltikum var en förutsättning. Det visar på alliansens sammanhållning i att lösa uppdragen.

– Tillsammans visar vi att vi har de förmågor som krävs för att hantera olika typer av hot i luftdomänen, säger Jonas Wikman.