– Att ha en svensk mekaniserad bataljon på plats i Lettland visar att vi tar vårt ansvar som medlemmar i Nato. Det är ett tecken på att vi menar allvar och det nya normala för armén. Vårt uppdrag är att försvara Sverige och våra allierade, säger arméchef Jonny Lindfors.
För exakt elva månader sedan, 7 mars 2024, blev Sverige medlemmar i Nato. Då befanns sig 71:a bataljonen på gränsen mellan Finland och Norge och deltog i övningen Nordic Response 24. Bataljonen var en del av en svensk brigad som tillsammans med förband från Nato övade försvar av norra Norge och Finland mot ett väpnat angrepp från öst.
Den multinationella brigaden
Den multinationella brigaden i Lettland leds av Kanada och har sitt högkvarter i Ādaži, utanför Riga. Brigaden består av cirka 3 000 soldater i hög beredskap och vid övningar eller högre beredskap utökas antalet soldater. Brigaden består av styrkor från 14 Natoländer, inklusive Sverige, Kanada och Danmark.
– Den svenska bataljonen är ett värdefullt tillskott till vår stridsberedda styrka, vilket stärker vårt kollektiva försvar och förbättrar den regionala säkerheten. Det är verkligen inspirerande att se alla länder samarbeta mot vårt gemensamma uppdrag, säger överste Cédric Aspirault, befälhavare för Natos multinationella brigad i Lettland.
Brigadens uppdrag är att bidra till avskräckning och försvar i regionen samt att säkerställa stabilitet och säkerhet. Brigaden är en av åtta multinationella stridsgrupper som Nato har etablerat längs sin östra flank.
Så överförs befälet av styrkan
Att lämna över befälet för en styrka inom Nato kallas för Transfer of Authority, TOA. Det är en process som innehåller flera steg från förberedelser till uppföljning. Den 7 februari var det officiella datumet för när befälet för den svenska bataljonen fördes över från armén till Natos multinationella brigad.
Sverige har beslutat att delta med en reducerad bataljon till den multinationella brigaden i Lettland. Vissa enheter och förmågor hos bataljonen finns kvar i Sverige men kan snabbt förstärka bataljonen på plats. När det gäller villkoren är Sveriges i princip enda villkor att arbetsgivaransvaret ska vara kvar under svenskt befäl. Annars har den kanadensiska brigadchefen samma befogenheter som en svensk brigadchef har över bataljonen i Sverige.
Företrädare för regeringen på plats
Det var en högtidlig ceremoni med flera deltagare från både Sverige, Lettland och Nato. På plats under ceremonin deltog statsminister Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonsson, utrikesminister Maria Malmer Stenergard och överbefälhavare Michael Claesson.