Överlevnad i Norge

Luftstridsskolan har deltagit i Nato Air Crew Winter Survival Course i Norge för att utveckla flygvapnets överlevnadsutbildningar. Personalen deltog både som observatörer och elev under den sju dygn långa kursen på Hardangervidda.

utbildning
utbildning
Instruktörer och elever från nio Nato-länder deltog i årets utbildning i Norge. Foto: Försvarsmakten
Lavintjänst
Lavintjänsten var uppdelad i en teoridel och två praktiska delar med säkra vägval och sök i samband med lavinolycka. Foto: Försvarsmakten
snöskor
Egentillverkade snöskor i björkris möjliggjorde transporter i den snörika terrängen. Foto: Försvarsmakten
Stefan Forsgren
Stefan Forsgren som är huvudinstruktör för flygöverlevnad på MIFS deltog som elev. Foto: Försvarsmakten
vindskydd
Eleverna fick bygga klassiska vindskydd, såsom olika varianter med fallskärm. Foto: Försvarsmakten
alpin terräng
Miljöträningen i alpin terräng på Gaustatoppen 1883 meter över havet. Foto: Försvarsmakten

I utbildningen ingick bland annat isvaksbad, lavintjänst, firning från hängbro, att bygga snöskor och vindskydd samt miljöträning i alpin terräng.

På Luftstridsskolan finns avdelningen Människan i flygsystemet (MIFS) som ansvarar för flygvapnets överlevnadsutbildningar. Avdelningschefen Roger Edelbro och ställföreträdaren Jan Stenström deltog som observatörer. Stefan Forsgren som är huvudinstruktör för flygöverlevnad på MIFS deltog som elev.

– Vi deltog inom ramen för flygvapneta nordiska samarbete ”Nordic Air Power Concept” och syftet var att se över möjligheterna att skicka svenska elever till Norge. Sedan är det viktigt för oss att skapa nätverk med Natos experter på flygöverlevnad och utbyta erfarenheter på detaljnivå, säger avdelningschefen Roger Edelbro.

Nato Air Crew Winter Survival Course (NAWSC) är en gemensam Nato-utbildning och har genomförts av norska flygvapnets SERE-skola i 17 år. Utbildningen handlar om generell vinteröverlevnad i scenariot ”Permissive Environment” (tillåtande miljö), vilket innebär att utbildningen inte har något fientligt hot. I år deltog instruktörer och elever från nio Nato-länder.

smoke generator
En ”smoke generator” används för att tillkalla uppmärksamhet. Foto: Försvarsmakten

– Det var väldigt kompetenta och ambitiösa instruktörer från Norge, USA och Kanada och utbildningen håller hög kvalitet. Utbildningen uppfyller våra kriterier och jag skulle kunna skicka elever dit redan nästa år om flygvapnet ser behovet, säger Roger Edelbro.

Eleverna får tillgång till mat för att de ska var i fysiskt gott skick och ta till sig så mycket som möjligt av utbildningen. Detta skiljer sig från svenska principer där eleven får mindre energi tillförd för att känna på kroppens reaktioner vid en bristsituation. Under kursen genomförde sjukvårdspersonal hälsokontroller varje dag med kontroller av bland annat fötter och kylskador.

– Det är väldigt nyttigt att se vad våra svenska elever kan få uppleva om de skulle genomföra kursen. Roligast var att få träffa alla kollegor från andra Natoländer och se hur nära vi står varandra i tillvägagångssätt vid överlevnadsituationer. Det var en familjär och gemytlig miljö för både elever och instruktörer. Den krävande vintermiljön i Norden och utmaningarna i vårt närområde innebär att vi måste öva och utvecklas tillsammans för att möta gemensamma uppgifter, säger Stefan Forsgren.

Eleverna fick bygga klassiska vindskydd, såsom olika varianter med fallskärm, poncho (Järven-duk) och snöbivacker samt "quinzee" som är en form av uppskottad snögrotta.  Eleverna övade även på olika sätt att tillkalla uppmärksamhet som att bygga en ”smoke generator” och att använda dag- och nattsignaler.

Lavintjänsten var uppdelad i en teoridel och två praktiska delar med säkra vägval och sök i samband med lavinolycka. Lektionen i säkra vägval hade som målsättning att eleven skulle förstå sambandet mellan olika faktorer som påverkar lavinrisken. Under teoridelen var scenariot att en fallskärmslandning skett på en bergstopp och eleverna fick uppgiften att redovisa en säker framryckningsväg på kartan. Grupper praktiserade sedan kunskaperna i brant terräng under ledning av instruktörerna.

Gaustatoppen
Gaustatoppen. Instruktörerna på MIFS bär skyddskläder för det extrema väder som kan förekomma i alpin miljö. Foto: Försvarsmakten

Under momentet sökinsats efter lavinolycka fick eleverna först öva en och en på ett singelsök, vilket innebär att man söker efter en person som försvunnit i en lavin. Senare på dagen fick gruppen under överraskande former öva på ett dubbelsök inklusive framgrävning av fiktiva övningsobjekt.

Tillämpningsövningen genomfördes under tre dagar med två övernattningar. En natt i solobivack med öppen eld samt en natt i quinzee med tre personer. Stor omsorg lades på att varje elev tillverkade sina egna snöskor av björkris och under tillämpningsövningen gick eleverna 8 kilometer och 200 höjdmeter på sina snöskor.

– Snöskorna möjliggör att du kan gå i djup snö och transportera dig i snörik terräng om du hoppat fallskärm eller nödlandat, något som kan vara användbart för samtliga av våra flygande besättningar. Momentet var lärorikt och jag är positivt överraskad av hur väl mina snöskor höll, säger Stefan Forsgren.

Under miljöträningen i alpin terräng så transporterades eleverna upp på Gaustatoppen som ligger 1883 meter över havet. Där gjordes en förflyttning längs fasta rep i högalpin terräng och en kortare rast i en vindsäck övades.

– En spännande del av utbildningen var en fängslande föreläsning om attentatet på tungvattenfabriken under andra världskriget. Vi kunde relatera till de mödor sabotörerna fick utstå under den fem månader långa isoleringen på Hardangervidda innan operationen påbörjades, säger Roger Edelbro.

Efter en krävande vecka i den norska fjällvärlden så har Luftstridsskolan fått nya erfarenheter inom flygöverlevnad och byggt viktiga nätverk som stärker flygvapnets integration i Nato.