Peter är svensk officer i amerikansk flygstab

Försvarsmakten placerar för första gången en inbäddad officer i det amerikanska försvarshögkvarteret. Överstelöjtnant Peter Sturesson tog plats vid Pentagon i höstas.

Svensk officer passerar svensk flagga i Pentagon
Svensk officer passerar svensk flagga i Pentagon
För den första tjänstgöringen inom avtalet kommer överstelöjtnant Peter Sturesson att placeras i den amerikanska flygstabens strategi- och konceptutvecklingsenhet, Air Force Futures​. Foto: Pentagon

Försvarsmakten har genom flygvapenchefen tecknat ett bilateralt avtal med det amerikanska försvarshögkvarterets flygvapendepartement (MPEP) som möjliggör att länderna kan placera officerare hos varandra och ställa dessa under det mottagande landets befäl. Genom avtalet kan en svensk officer verka som en fullvärdig kollega och vice versa.

För den första tjänstgöringen inom avtalet kommer överstelöjtnant Peter Sturesson att placeras i den amerikanska flygstabens strategi- och konceptutvecklingsenhet, "Air Force Futures". Sturesson är disputerad flygingenjör och var tidigare flygvapnets första forskningschef och ställföreträdande chef vid Flygstabens utvecklingssektion samt rådgivare till flygvapenchefen inom rymdfrågor. 

– Det är en otroligt stor ära att få den här chansen och jag tar den med stor ödmjukhet då jag faktiskt inte vet exakt vilka mina uppgifter blir men förväntar mig en mycket krävande och förhoppningsvis också belönande tillvaro, säger han.

Viktigt samarbete med USA

Sverige har genom utvecklingen av egna stridsflygplan sedan slutet på 30-talet varit beroende av teknologiöverföring från USA. 1939 utvecklades B17/S17 av Saab med hjälp av inlånade amerikanska ingenjörer. Samarbetet har efter det fortsatt genom utvecklingen av samtliga svenska stridsflygplan.

I takt med att n​y utvecklingen av stridsflygplan minskat har också teknologisamarbetet förändrats de senaste 20 åren. I samband med att den förra regeringen år 2016 tecknade en avsiktsförklaring med den amerikanska administrationen genom ett så kallat "Statement of Intent", startade ett arbete med att identifiera nya områden för utveckling av framtida förmågor.

I samband med att amerikanska flygvapnet (The United States Air Force, USAF) 2020 presenterade en strategi för Arktis inbjöds Sverige och de nordiska länderna till studier och spelverksamhet kring lösningar av framtida militära problem i vårt närområde, Arktis och Östersjöområdet.

Ett genomgående tema i dessa spel och studier var att skydda logistikresurser då motståndaren har förmåga att bekämpa dessa mål på långa avstånd och med precision. Det var då diskussioner mellan flygvapnet och USAF inleddes om att placera en svensk utbytesofficer vid USAF konceptutvecklingsavdelning, "Futures", i Pentagon.

Flera personer i Flygstaben hade på ett eller annat sätt deltagit i verksamheten med USAF under 2020-2022 och en av dessa var Peter Sturesson som därmed redan var känd i den amerikanska organisationen.

Peter Sturesson är en svensk officer på plats i Pentagon.
Peter tillsammans med sina kollegor på plats i Pentagon. Foto: Pentagon

Tidigare studier i USA

Under stabssamtal mellan USAF Pentagon och Flygstaben 2022 inledes dialogen om att placera en officer i Pentagon och nu två år senare är alla avtal på plats och Peter Sturesson är på väg till sin nya arbetsplats.

Tjänstgöringen blev möjlig då Sturesson läste sin nivåhöjande utbildning i USA vid "USAF School of Advanced Air and Space Studies" (SAASS), som är en mycket exklusiv utbildning på avancerad nivå inom militär strategi och ett meritkrav för den kommande befattningen.

Sverige och USA har under lång tid haft olika försvarssamarbeten, inte minst inom det flygtekniska området. De stora avtalen "Defense Cooperation Agreement" (DCA) och "State Partnership Program" (SPP) markerar en fördjupning. Den strategiska relationen och MPEP kan ses som ett resultat av ländernas ömsesidiga intresse av en långvarig relation framöver.

Med det nya avtalet möjliggörs gemensam förmågeutveckling med grund i gemensamma koncept och centrala idéer för främst luft- och rymddomänerna på ett helt nytt sätt, vilket på sikt kan påverka militärstrategiska bedömanden för Sveriges närområde och för Försvarsmaktens utveckling inom exempelvis rymddomänen. 

– Placeringen av en utbytesofficer i USAF konceptgrupp är en viktig del i samarbetet med USAF. Peter kommer vara en del av vår ambition att fördjupa vårt samarbete på konceptuell nivå. Jag tror att möjligheterna till framtida nya samarbeten inom flygsystemområdet kommer gynnas av detta utbyte. I arbetet med att ta fram nödvändiga avtal har möjligheten att även ha en utbytesofficer från USAF i flygstaben öppnats vilket är bra. Med placeringen av Peter i Pentagon är vi först av de nordiska länderna att ha en utbytesofficer i den amerikanska flygstaben, säger överste Lars Jäderblom, som har lett arbetet med avtalet i sin tidigare tjänst som flyg- och rymdattaché i Washington och nu som senior rådgivare vid Flygstaben.