Regnet dundrar mot den mörka marken. Leran suger åt sig varje droppe och de fuktiga åkrarna suktar efter solens värmande strålar.
Ett par kilometer utanför Halmstads stadskärna bryter en marschkänga den orörda lervällingen med ett plask. Det är en av de många luftvärnssoldaterna som i den här stunden för en kamp mot klockan. Det är första bataljonsövningen och starten på vårens övningsserie.
Enligt övningsscenariot har brigaden underrättelser om att det stundar ett troligt lufthot. Radar och eldenheter måste upprättas på kortast möjliga tid för att kunna verka mot luftmål och därmed skydda kritisk infrastruktur och högvärdiga mål.
– Ett brigadluftvärn handlar om att skydda sig från lufthotet så att skyttesoldater och stridsvagnar vid fronten ska kunna ha större handlingsfrihet och kunna fokusera på att lösa ut striden på marken, säger David som är ställföreträdande plutonchef vid en sensorpluton.
David är en av ett tiotal värnpliktiga som ryckte in i mars förra året som plutonbefälselever vid Norrbottens regemente med inriktning luftvärn. Men på grund av att luftvärnsutbildningen inte ännu tagit fart uppe i Boden har deras befattningsutbildning genomförts i Halmstad vid Luftvärnsregementet, Lv 6.
– Jag är väldigt nöjd över att ha fått genomföra min plutonsbefälsutbildning i Boden. Det var en plats jag själv valde eftersom jag ville ha en utmaning både fysiskt och psykiskt. Det har hjälpt mig jättemycket i den rollen jag har här nere i Halmstad nu, förklarar David.
”Ovärderligt stöd från Lv 6”
Förutom de värnpliktiga från I 19 har det även funnits yrkesofficerare på plats från regementet för att samla in och omsätta så mycket metodik och klokskaper från Lv 6 som möjligt. Detta för att kunna bygga upp en utbildningsplattform för subarktiskt brigadluftvärn i Norrbottensbrigaden.
– Förutom att följa upp våra värnpliktiga har vår uppgift varit att ta till oss hur de lägger upp utbildningen här nere på Lv 6 för att vi ska lära oss och kunna ta med metoder upp till Boden, säger fänrik Gustaf Norberg, officer vid luftvärnsplutonen på I 19.
Det finns en stark luftvärnstradition i Norrbotten, där Lv 7 i Luleå länge var flaggskeppet för luftvärnsförmågan i norr. Men efter många nedläggningar är det nu dags att återta förmågan för att kunna färdigställa Norrbottensbrigaden fullt ut till 2028. Och för att lyckas med det måste armén samarbeta.
– Vi har fått ovärderligt stöd från Lv 6 som är väldigt måna om att det ska bli bra när vi kör igång utbildningen uppe i Boden. Det här är ett ypperligt exempel på ett bra samarbete mellan arméns regementen. Det kommer ge effekt på både kort och lång sikt, säger fänrik Norberg.
Efter en snabb omgruppering skyddar nu plutonen Halmstad flygplats. Det är höga tempoväxlingar och det intensiva arbetet med maskering av vagnar pågår i full fart. Samtidigt som det är mycket grundläggande soldatuppgifter att lösa krävs en hög grad av samordning för att luftvärnet ska nå maximal effekt.
– Det ställer höga krav eftersom det händer väldigt mycket olika saker i flera olika domäner men det är riktigt kul. Man måste nog vara lite intresserad av både det taktiska och det tekniska om man ska hålla på med luftvärnstjänst. Man måste använda hjärnan och tänka mycket, säger Love som är troppchef på en robot 98-pluton.
Eftersom alla värnpliktiga från I 19 är utbildade plutonsbefälselever truppför de andra värnpliktiga på Lv 6 under befattningsutbildningen.
– Det är roligt att släcka bränder. Det är roligt att ha press och stress på sig och problemlösning är det bästa med Försvarsmakten skulle jag säga, förklarar Simon som är ställföreträdande plutonchef på en av sensorplutonerna.
Gammal trotjänare tillbaka i norr
Soldaterna från I 19 ryckte in i Boden i mars förra året. Från hösten har de befunnit sig i Halmstad. En lång resa inte bara i avstånd utan även i skillnader mellan förbanden.
– Det är två helt olika världar. Men vi har fått ett jättevarmt mottagande av befälen här nere som hjälpt oss att komma in i livet på Lv 6. Mitt enda klagomål är att det är för lite vinter här nere, säger Simon.
Det är tvära kast mellan Boden och Halmstad. Med temperaturskillnader på omkring 30 grader under våren. Uppe i norr ligger temperaturen på omkring -13 grader under bataljonsövningen medan det i Halmstad går från 14 plusgrader till att nästa dag falla tung och blöt snö.
Armén och Norrbottensbrigaden är under tillväxt och hela brigaden ska utbildas och försörjas i norr. Därför är brigadluftvärn en självklar förmåga att återta. Inte minst med tanke på omvärldsläget och vilken konkret skillnad luftvärnsförmågan gör på slagfältet i Ukraina.
– Jag skulle säga att luftvärn är bland det viktigaste i en brigad. Jag har fått en väldigt stor förståelse för vilken påverkan flyg i luften har för markstriden. En skyttepluton kan inte göra särskilt mycket mot fientligt flyg. Därför måste vi i brigadluftvärnet finnas där för att skydda dem, säger Simon.
Redan till hösten, vid starten av nästa utbildningsår, ska luftvärnsförmåga produceras vid I 19. Utbildningen kommer till en början att bedrivas med den gamla trotjänaren Robot 70 som fått en välförtjänt uppdatering, bland annat med ett helt nytt sikte med termisk mörkerkapacitet. I det nya vässade utförandet benämns den Robot 70 D.
90 procent har sökt skola
Någonting rätt måste befälen vid I 19 och Lv 6 ha gjort eftersom hisnande 90 procent sökt fortsatt utbildning inom Försvarsmakten. Nästan alla luftvärnsvärnpliktiga vid I 19 har sökt utbildning till yrkes- och reservofficerare.
– Det är en väldigt hög siffra. Det är inte säkert att alla tackar ja förstås och många har civila alternativ att ta ställning till. Men det är glädjande att nästan alla ser någon form av framtid i Försvarsmakten och särskilt har nästan alla sökt inriktning luftvärn vid just I 19, säger fänrik Gustaf Norberg.
En som tar sikte på att både bygga brigadluftvärnsförmåga i norr och samtidigt satsa på en civil karriär är Simon. För han är det klart att han vill till just Boden trots att han egentligen är hemmahörande i Stockholm och just nu genomför sin utbildning i Halmstad.
– Jag vill utbilda mig till reservofficer med inriktning luftvärn i Boden. Det är jättekul att få chansen att vara med och starta upp något nytt, det känns spännande att få möjligheten att vara med från början, säger Simon.