– Vårt huvudmål är att fortsätta Natointegrationen, särskilt inom planering, genomförande och utvärdering av storskaliga luftstridsoperationer. Att flyga i nytt luftrum, samarbeta med icke-svensktalande piloter och genomföra en utlandsbasering ger värdefulla lärdomar, särskilt för våra yngre piloter. Samtidigt hoppas vi både lära oss av och bidra till Nato med nya perspektiv och taktiker inom luftstrid, säger en pilot från Skaraborgs flygflottilj.
Övningen, som pågår mellan 31 mars och 11 april 2025, leds av Nato Allied Air Command i samarbete med Nederländernas flygvapen. Syftet är att stärka samarbetet mellan medlemsländerna och utveckla deras förmåga att agera tillsammans i militära operationer. Flygbesättningarna tränar på realistiska stridsscenarier, där de möter avancerade hot och övar på att försvara Natos luftrum.
En övning med höga krav
Ramstein Flag har genom åren utvecklats till en av de mest betydelsefulla flygövningarna inom Nato. Under övningen delas deltagarna in i två grupper – en som försvarar ett område och en som agerar motståndare. Detta ger piloter och flygbesättningar möjlighet att träna på luftförsvar, missilförsvar och snabba insatser i krissituationer.
Årets övning sker parallellt med Frisian Flag, en annan stor flygövning som leds av Nederländerna. Genom att kombinera dessa två övningar kan de deltagande länderna träna på att samarbeta effektivt över stora områden och under krävande förhållanden.
Natos styrka ligger i samarbetet
En av de viktigaste delarna av Ramstein Flag är att stärka samarbetet mellan Nato-länderna. Genom att träna tillsammans kan flygvapnen i de olika länderna säkerställa att de snabbt kan agera gemensamt vid en kris.
– Vi är stolta över att vara värd för årets upplaga av Ramstein Flag i Nederländerna. När det verkligen gäller måste vi kunna agera tillsammans direkt. Den här typen av avancerad träning gör oss redo för det, säger generallöjtnant André Steur, chef för Nederländernas flygvapen.
Övningen genomförs från 12 olika flygbaser i Europa och omfattar en rad olika flygplanstyper och specialförband. Nato betonar att en av alliansens största styrkor är förmågan att agera tillsammans, snabbt och effektivt, oavsett vilket hot som uppstår.
Med 32 medlemsländer och ett operationsområde som täcker nästan 25 miljoner kvadratkilometer ställs höga krav på flexibilitet och snabbhet i Natos luftoperationer. Ramstein Flag 2025 blir en viktig del i att säkerställa att alliansens flygvapen är redo att möta framtida utmaningar.