Slutövningen för de värnpliktiga sjukvårdssoldaterna är en central del av deras befattningsutbildning. Övningen kräver att de visar förmåga på att följa rutiner, arbeta tillsammans med legitimerad personal och agera snabbt på skadeplatser. Denna gång deltog även ambulanssjukvårdare från Karlskrona, Karlshamn samt sjukvårdare från Marinbasen, vilket gav en möjlighet för ett värdefullt erfarenhetsutbyte mellan Försvarsmakten och den civila sjukvården.
− Det är viktigt att göra rätt åtgärder i rätt ordning, säger Åsa Davidsson, övningsledare för slutövningen.
− De mest livshotande skadorna måste åtgärdas först. Vår uppgift är att säkerställa att de värnpliktiga har rätt kompetens för att kunna hantera dessa skador och även assistera legitimerad personal när det behövs.
Viktigt att hantera skadeplatser effektivt
Under övningens gång testades deltagarna på att snabbt identifiera och åtgärda de mest akuta skadorna. Att förstå hur ledningen på en skadeplats fungerar är avgörande för att effektivt kunna ta hand om ett stort antal skadade på kort tid.
− Vi bjöd in Marinbasen till övningen för att visa hur vi har planerat och genomfört den för våra värnpliktiga. Det är ett bra utbyte där vi lär av varandra och utvecklar värnpliktsutbildningen inom sjukvård, förklarar Åsa.
− I framtiden kommer vi att behöva samarbeta med den civila sjukvården, och därför är det viktigt att vi får öva tillsammans. Vi får också möjlighet att se hur de arbetar, vilket gör oss mer förberedda för framtida situationer där vi behöver samverka.
Stärkt sjukvårdsförmåga genom gemensam träning
Att öva tillsammans med civil ambulanspersonal har varit särskilt värdefullt för de värnpliktiga, som får möjlighet att arbeta tillsammans med erfarna sjukvårdare från en annan verksamhet. Detta samarbete har bidragit till att skapa nya perspektiv på sjukvårdsarbetet och tvingat deltagarna att anpassa sig till nya arbetsmetoder.
Magdalena Sjövall, en av de värnpliktiga deltagarna, har tidigare varit frivillig i Flygvapnet och är nu sjukvårdssoldat, ambulansförare och vagnchef. Under övningen har hon arbetat med att hantera flera skadade på en och samma gång.
− När vi kommer till en skadeplats med flera skadade är det framför allt viktigt att få kontroll på situationen, säger Magdalena.
− Det gör vi genom att göra ett livräddande varv för att åtgärda de mest akuta skadorna och därefter säkerställa att de skadade får rätt hjälp.
Utmaningar och lärdomar på skadeplatsen
En av de största utmaningarna för Magdalena har varit att prioritera resurser på rätt sätt under krävande förhållanden. Samtidigt har hon uppskattat möjligheten att arbeta tillsammans med ambulanspersonalen och få en inblick i deras arbetsmetoder.
− Det svåraste har varit att få kontroll på situationen och att lära sig att prioritera de resurser som finns, förklarar hon.
− Men det har varit fantastiskt att få arbeta tillsammans med ambulanspersonalen. Vi arbetar på olika sätt, men vi har verkligen lärt oss mycket av varandra.
Magdalena har också fått en större förståelse för sjukvårdsarbetets komplexitet och ser nu en framtid inom Försvarsmaktens sjukvårdsverksamhet.
− Efter muck hoppas jag kunna jobba med sjukvård på F 17 eller F 21 i Luleå för att de hur de arbetar med hypotermi, säger Magdalena.
− Den här utbildningen har varit otroligt bra strukturerad och jag känner mig mer trygg med att agera på skadeplatser under stress.
Efter slutövningen väntar en skriftlig examination på allt som de har lärt sig och efter en godkänd examen får de äntligen sin välförtjänta sjukvårdsbåge.