Arméns stora experimentövning – Arctic Strike 25

Under förra veckan genomfördes arméns stora experimentövning Arctic Strike 25 i Älvdalen. Arctic Strike är en plattform för att testa nya förmågor och stärka samarbetet mellan de nordiska länderna, myndigheter och försvarsindustrin. Framför de tillresta besökarna förevisades alltifrån autonoma drönarsystem till patrullrobotar och senaste tekniken inom sensorförmåga.

Arctic Strike 25 is a Nordic Collaborative expermental exercise in subartic conditions where Swedish, Norwegian and Finish forces 
incorperate new capabilities such as autonomous drones, loitering munitions and AI.
Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Del ur autonom drönarsvärm med soldater från I-13.
Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Skjutning med patrullrobot under verkansförevisning AS-25.
Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Norsk UGV, unmanned ground vehicle, för drönarbekämpning.
Foto: David Hakeberg/Försvarsmakten
GRKPBV - Granatkastarbandvagn - under verkansförevisning AS-25.
Foto: Li Edqvist/Försvarsmakten

Test av nya förmågor – drönarsvärmar, patrullrobotar och C-UAS

I tre vinjetter eller scenarion förevisades olika typer av system inför den inbjudna publiken. I de mer uppseendeväckande inslagen förevisades autonoma drönarsvärmar, där en enskild soldat kan styra flera attack- och spaningsdrönare samtidigt. Publiken fick även de del av  de första officiella skjutningarna med patrullrobot.

– Kriget i Ukraina har aktualiserat behovet av snabb teknik- och taktikutveckling. Utveckling som tidigare tog flera år sker där i vissa fall på några veckor nu. Att snabbt omsätta erfarenheter under sådana omständigheter kräver hängivenhet, mod och nära samarbeten över gränserna, säger Andreas Ziegenfeldt, arméns utvecklingschef.

Parallellt med vapensystem provades även nya kommunikations- och sambandslösningar för att säkerställa robust samband i miljöer där traditionella system har svårigheter.

Nordiskt samarbete​

Utöver att demonstrera framtidens krigföring är övningen också en tydlig indikation på det allt mer långtgående nordiska samarbetet där både Finland och Norge bidrog med soldater, expertis och materiel till övningen. Att gemensamt testa och utveckla den här typen av förmågor både stärker regionens försvar och är en bra arena för att integrera nordiska styrkor i ett bredare Nato-perspektiv.

Samverkan mellan Försvarsmakten, FMV, FOI och industrin

En nyckelfaktor för genomförandet av Arctic Strike 25 har varit det täta samarbetet mellan Försvarsmakten, FMV, FOI och försvarsindustrin. FMV har ansvarat för att koordinera och upphandla den avancerade materiel som testas, medan FOI bidragit med forskning och analyser för att säkerställa att lösningarna är både innovativa och praktiskt användbara.

– På FOI är vi vana vid att jobba med ny teknik och att hitta nya sätt att använda befintlig och civil teknik för militära ändamål, men det är något som vi behöver bli bättre på inom försvarssektorn, säger Christina Grönwall, laborator på FOI och FOI:s representant i AS-25 arrangörsgrupp.

Industrin, å sin sida, har snabbt anpassat sig till Försvarsmaktens behov och levererat prototyper och system som kan sättas på prov i realistiska scenarion. Resultaten från övningen kommer att ge värdefull återkoppling till alla parter och ligga till grund för framtida investeringar och innovationer.

– Utvecklingen av kommersiell teknik är ledande inom flera segment, och vi försöker utnyttja denna fördel genom att finna militära tillämpningar i syfte att korta ledtider och hålla nere kostnaden säger Andreas Ziegenfeldt. Ibland måste vi erkänna att någon annan redan löst problemen och att deras lösning får anses tillräckligt bra under rådande omständigheter.