Arméns viktigaste operation i år inledd

Förarbetet har pågått i månader.
Nu har kraftsamlingsskedet av Operation S:t Göran inletts.
– Arméns krigsförband står nu i fokus på ett sätt som inte gjorts tidigare. Det är därför det viktigaste vi gör under 2025, säger ställföreträdande arméchef Per Nilsson under sitt besök vid militärbas Skövde.

Skylt vid inställelseplats
Skylt vid inställelseplats
Skylt vid inställelseplats Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
Ställföreträdande arméchef Per Nilsson
Ställföreträdande arméchef Per Nilsson Foto: Märta Ansgariusson/Försvarsmakten
Besök vid inställelseplats
Besök vid inställelseplats Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten

Redan vid tågstationen i Skövde märks Operation S:t Göran av: på trottoaren står en gatupratare som anger den snitslade banan bort mot garnisonsområdet. Här sker inmönstring av de som kommer med sin krigsplaceringsorder i handen - ett antal tusen individer som ska processas i ett tydligt uppmärkt stationssystem, för att därefter ansluta sig till sina krigsförband.

– Det är en del av att militärbas Skövde är aktiverad. S:t Göran är i sin helhet ett extremt viktigt steg, både när det gäller att få ordning på personal och materiel. Jag har hållit på med krigsförbandsvärderingar i tio år, så det här är mycket välkommet, säger garnisonschefen Stefan Pettersson, som också är chef för Skaraborgs regemente P 4.

Mobiliseringsplatsberedskap

En viktig del i operationen är att samtliga krigsförband i armén ska öva på att inta mobiliseringsplatsberedskap.
Och mobiliseringsplatsberedskap ska inte förväxlas med mobilisering.

– Mobiliseringsplatsberedskap är förutsättningen för att kunna genomföra mobilisering. Nu testar vi rutinerna för hur en mobilisering skulle kunna gå till i skarpt läge. Platser, checklistor och orderverk gås igenom och uppdateras, säger ställföreträdande arméchef Per Nilsson.

Vid vissa förband kommer också värnpliktiga och tidvis tjänstgörande personal kallas in och övningar genomföras. 

Statushöjande åtgärder

En annan del av S:t Göran är vad som ibland kryptiskt kallas statushöjande åtgärder. Konkret betyder det att olika materielsystem - allt från stridsvagnar till reservdelssatser - gås igenom, testas och får klartecken. 

– Allt måste inventeras och vid behov kompletteras. Mödosamt men sen vet vi vad vi har och vad som måste anskaffas, säger Per Nilsson. 

Registervård, det vill säga att säkerställa att informationen i olika dataregister och stödsystem är korrekt är också en del av operationen – så att det som anges i stödsystemet också överensstämmer ner på detaljnivå med verkligheten, så att det inte smugit sig in några felaktigheter.

Ökad lokal rådighet

För Stefan Pettersson är den ökade lokala rådigheten som S:t Göran ger en avgörande fördel. 

– Det gör att krigsförbandscheferna kommer kunna ha koll och kan nyttja sin materiel bättre, säger han.

Per Nilsson håller med. 

– S:t Göran är vår valda metod för att skapa förutsättningar för att nå de mål för armén som ställdes i gällande försvarsbeslut. Och det är bråttom, säkerhetsläget kan förvärras. Armén måste vara redo då, avslutar ställföreträdande arméchefen.