Det är onsdag förmiddag i ett Stockholm där vintern inte riktigt vill släppa taget. Maria Almlövs mobil går varm när hon samlar ihop medlemmarna i det band som ska åka till Lettland för att underhålla soldater och officerare från P 7 vid Nato Forward Land Forces som stationerats vid Camp Adazi utanför Riga.
– En av musikerna saknas och ljudteknikern har blivit sjuk. Typiskt! Men det här fixar vi, inga problem, säger Maria Almlöv, som är ordförande för Försvarets fältartister.
Musikerna bär sina instrumentväskor in i hissen som tar oss ner till replokalen. I ett hörn puttrar en kaffebryggare som laddats snabbt och rutinerat. Om två dagar ska de gå på scen.
– Den här gången har jag satt ihop ett rutinerat gäng. Det här kommer att bli bra, det är jag säker på, säger Maria Almlöv.
Ett samtal senare är en ny ljudtekniker bokad och alla musiker är på plats. Låtlista och noter har skickats ut i förväg, musikerna plockar fram sina paddor och öppnar appen med noterna. Gitarristen Staffan Johansson pluggar in gitarren, stämmer och kontrollerar effektpedalerna. Två rep, sen är det färdigt för leverans.
Maria Almlöv greppar mikrofonen.
– Här är Försvarsmaktens fältartister till er tjänst! 1-2-3 Texas hold em´! Trummisen Mårgan Höglund slår in och basisten Jacob Dalnert hänger på i Beyonces monsterhit. Det här är ett gäng som kan leverera sväng.
Comeback med 70-årig historia
Fältartisterna är tillbaka i Försvarsmakten där de firar 70 år. En lång rad folkkära artister har underhållit iförda svensk uniform under de här åren. Fältartisterna är ett frivilligförbund som startades under 1950-talet. I dag har man omkring 500 medlemmar och fältartist har gjorts om till att vara en militär befattning, säkerhetsprövning krävs och man ingår i Försvarsmusiken.
– Det ger en stolthet att vara en del av Försvarsmakten och att kunna bidra med det vi är bra på. Vi har märkt av en annan inställning till att bli medlem sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022. I dag är det lätt att värva medlemmar, säger Maria Almlöv.
Trummisen Mårgan Höglund kom med 1995 inför en turné hos FN-bataljonen i Bosnien.
– Jag kände att jag ville göra en insats. Vi kom ner till Bosnien i blå basker och fick åka SISU-vagn till basen. Vi var där i två veckor och underhöll soldaterna, man fick ju se en del där och förstod vad svenskarna hade att jobba med. Det kändes viktigt att ha gjort det. Jag hade ju gjort lumpen på musikpluton också, säger Mårgan Höglund.
Han tog en paus från Fältartisterna under barnåren, nu har han hunnit fylla 50 och är tillbaka bakom trummorna.
Fältartisterna har en gedigen historia. Bland dem som underhållit Försvarsmaktens personal finns många kända namn. Ulla Billquist, Alice Babs och Charlie Norman stod på scen under de första åren. När Abba-producenten Stikkan Andersson ansvarade för Fältartisterna på 70-talet var hans stjärnor med och underhöll Försvarsmaktens personal.
Mer oväntade artister har också enrollerats under årens lopp. Under en tid hade man krav på sig att lika många män som kvinnor skulle vara med. Det kunde skapa problem, men det fanns en kreativ lösning.
Det sägs att Hasse ”Kvinnaböske” Andersson registrerades som ”fältartist kvinna” på 70-talet, så om hans smeknamn härrör därifrån får vara osagt. I samma kategori, ”fältartist kvinna”, lär också Ulf Lundell ha varit krigsplacerad. På 90-talet sticker Thomas ”Orup” Eriksson, Lasse Kronér och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson ut.
Känns i hjärtat
Fältartisternas har inte varit på utlandsturné sedan 2023 då de var i Mali. De har dock framträtt vid Heavy Airlift Wing (HAW) i Papa i Ungern under 2024 och 2025. Den nya banduppsättningen var åter på scen den 7 mars på Camp Adazi utanför Riga i Lettland.
– Att åka till Lettland är mycket mer som att åka till exempelvis Mali. Man bor och lever på campen och åker hem med nya erfarenheter och insikter. Många av soldaterna är ju så unga och man blir mycket ödmjuk inför dem. Det känns gott i hjärtat!
– Vi talar om ett antal hundra personer som hoppar och sjunger med. Det är något alldeles underbart att se, säger Maria Almlöv.