Minröjningsfartyget HMS Ulvön har under en månads tid ingått i en av Natos stående sjöstyrkor. Under sin tid till sjöss har fartyget genomfört olika samövningar inom ramen för styrkans uppgifter, allt från sjömanskap till att öva strid. Styrkan och de ingående fartygen har också genomfört patrullering inom ramen för Baltic Sentry, den Nato-aktivitet som syftar till att förstärka sjöövervakningen och avskräcka från sabotage av kritisk undervattensinfrastruktur i Östersjön.
– Ulvön har levererat efterfrågad effekt från dag ett och jag känner mig stolt över hela besättningen och deras driv och engagemang, säger fartygschefen örlogskapten Mathias Hagberg.
Undervattensfarkosten används för att identifiera saker under vattnet.
Foto: Jorn Urbain/Belgian Navy
En viktig uppgift
Natos stående minröjningsstyrka SNMCMG1 leds från ett nederländskt stabsfartyg och utöver svenska HMS Ulvön ingår också minröjningsfartyg från Estland, Nederländerna, Norge och Tyskland.
– Samarbetet fungerar bra mellan nationerna och vi är vana att öva tillsammans ända sedan Sverige blev ett partnerskapsland till Nato 1994. Fackuttryck, rutiner och procedurer är väl kända och inövade efter att ha använts till sjöss i drygt 3o år såväl nationellt som internationellt, säger Hagberg.
Med det rådande omvärldsläget har Natos stående styrkor en viktig uppgift att utföra i att visa närvaro och synas närområdet, inte minst längs gränsen mot Ryssland som går genom Östersjön. Sveriges främsta bidrag till minröjningsstyrkan är vår unika förmåga att verka i Östersjöns komplexa miljö. De särskilda vattenförhållanden som råder, den kuperade bottenmiljön och de relativt grunda vattnen gör att vår välutbildade personal och kvalificerade materiel utgör ett värdefullt tillskott till styrkan.
Den som inte vill bli bättre slutar att vara bra
Efter fyra veckor i styrkan har rutinerna ombord fallit på plats, berättar fartygschefen. Besättningen har vant sig att vara borta en längre period hemifrån men givetvis finns det fortfarande utmaningar och utvecklingsområden som både fartyget och Sverige som ny medlem i alliansen kan ta med sig hem och jobba vidare med.
– Rutinerna börjar sätta sig och besättningen fortsätter att utveckla sig som enhet och fartyget som system. Vi eftersträvar att leva efter devisen den som inte vill bli bättre slutar att vara bra. Vi vill alltid bli bättre, avslutar fartygschefen Hagberg.