– Huvudsyftet är att försvara kritisk civil infrastruktur som Försvarsmakten är beroende av för att lösa sin huvuduppgift; försvaret av Sverige och våra allierade. Det görs genom defensiva cyberoperationer tillsammans med företag inom sektorerna finans, energi och telekommunikation, säger överstelöjtnant Tomas Wallin, chef för 4:e cyberförsvarsförbandet.
Kvalificerad personal
Förbandet är placerat i Mälardalsområdet och består i huvudsak av civila cybersäkerhetsspecialister och officerare.
– Det finns ett ökat intresse för försvaret av Sverige i samhället, vilket gör att vi har kunnat rekrytera kvalificerad personal. Förbandet är för närvarande i en uppbyggnadsfas och vi kommer att behöva rekrytera även fortsättningsvis, säger Tomas Wallin.
Personalen i Försvarsmaktens cyberförsvarsförband är erfarna civila experter och officerare, som ska kunna hantera de största hoten. Den civila personalen vid förbanden utbildas inom Försvarsmakten, får kombattantstatus och krigsplaceras på sin befattning. Förfarandet är detsamma som för övrig civilanställd personal, den som inte genomfört värnplikt får gå kombattantutbildning.
Hoten mot den kritiska infrastrukturen
Det nya förbandets uppgift handlar om att kunna möta hotet från statsaktörer, med god tillgång till högt kvalificerad personal. Dessutom aktörer som agerar på uppdrag av andra länders underrättelsetjänster och väpnade styrkor.
Det nyinrättade förbandet är fokuserat på cyberförsvar, inte cybersäkerhet. Det förebyggande arbetet och ansvaret för cybersäkerhet vilar på de civila aktörerna.
– Cyberförsvar genomförs som operationer och kan innefatta exempelvis uppsökande verksamhet, jakt och incidenthantering, säger Tomas Wallin.
Cyberförsvarsdivisionen
Försvarsmakten har flera stående cyberförsvarsförband vilka organiseras i en cyberförsvarsdivision. Bland annat finns förband i Enköping och Linköping. I divisionen ingår Försvarsmaktens samlade förmåga för cyberoperationer som leds av Cyberförsvarsledningen som är organiserad vid Högkvarteret.
Cyberförsvarsförband är aktiva dygnet runt, året runt för att försvara militära resurser från cyberangrepp. Förbanden bemannas av anställd personal för att vara tillgängliga närhelst de behövs.
– 4:e cyberförsvarsförbandet ser fram emot att vara operativa under 2025 och kunna leverera en kvalificerad förmåga. Det är avgörande att Försvarsmakten har en förmåga att försvara den kritiska infrastruktur som myndigheten är beroende av, säger Tomas Wallin.
Försvarsmaktens cyberförsvarssystem har växt och utvecklats under de senaste åren. Det första förbandet inrättades för mer än 20 år sedan. Systemet fortsätter att utvecklas för att möta det ökade hotet i cyberdomänen.