Nato har 29 discipliner och Sverige är nu Department Head för två av dessa. Redan 2013 utsågs det andra internationella centret i Kungsängen, Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM) till Department Head för disciplinen Gender in Military Operations. Centret har ett mycket gott anseende internationellt, i synnerhet inom Nato.
Tidigare under våren skrev chefen för Försvarsstabens genomförandeenhet (C GEN), generalmajor Michael Cherinet, under det utnämningsbrev som chefen för Allied Command Transformation Multi-Domain Force Development tidigare presenterat för Natos militärkommitté.
Ansvar för att leda utbildning och träning inom området
Nato identifierar och fattar beslut om vilka utbildningsbehov som finns inom alliansen och vilka mål dessa utbildningar ska möta. Det är sedan Department Heads som ansvarar för att leda, koordinera och utveckla utbildning och träning inom respektive område.
Swedints utbildning NATO Land Tactical Planning Course (NLTPC) är redan mycket efterfrågad. Den genomförs för närvarande fyra gånger per år och involverar ett flertal kårstaber, samt även divisionsstaber. Ansvaret för att genomföra högre taktisk stabsutbildning för att kunna verka i ett Natohögkvarter är normalt nationellt. När det gäller Natodoktrinen för taktisk planering av landoperationer, APP-28, har alliansen uttryckt ett behov av en internationell utbildning för att säkerställa förmågan till effektiva operationer med markförband.
Delat ansvar med Slovakien
Sverige kommer att dela ansvaret som NATO Department Head med Slovakien. Det är ovanligt att två länder delar på ansvaret, men såväl Sverige som Slovakien och Nato ser synergieffekter av denna lösning.
– Inledningsvis tar Slovakien lead och Sverige stöttar de första två åren, därefter växlar vi roller och sedan utvärderar vi konceptet. Det känns riktigt bra, tillsammans har vi de resurser som krävs för att bidra till att återuppbygga och säkerställa en viktig förmåga inom Nato, säger Richard Gray.
Det som händer nu är att berörda Natofunktioner, utbilningscentrum och intressegrupper bjuds in till en så kallad Annual Discipline Conference som sker virtuellt i april. Där hanteras Natos identifierade behov och befintliga kurser inventeras för att utveckla dessa eller skapa nya träningslösningar som svarar mot behoven.
Stärker Natos förmåga inom markoperationer
– Då kan vi se hur väl de behov som finns stämmer överens med de lösningar som finns inom disciplinen. Detta presenterar vi sedan i den årliga rapporten, som vi lämnar in till NATO ACT i Norfolk i juni. I rapporten kan vi också rekommendera en eventuell översyn av den strategiska utbildningsplanen från 2019, som NATO ACT i så fall genomför i samverkan med oss som Department Head, allt i syfte att stärka Natos förmåga inom markoperationer, säger Richard Gray.