Försvarsmakten kan besluta att ett fordon behövs enligt förordningen (1992:391) om uttagning av egendom för totalförsvarets behov.
Det innebär ingen större påverkan för den som äger fordonet i dag, men om regeringen beslutar om höjd beredskap inför en krigsfara eller om krig utbryter kan fordonet komma att tas i anspråk för att ingå i totalförsvaret.
Detta är inget steg i en mobilisering på grund av ökad hotbild, men uttagningsbeskeden ökar den svenska försvarsförmågan. Försvarsmakten har påbörjat arbetet med att skicka ut uttagningsbeslut till civila fordonsägare gällande deras fordon.
-
På vilka kriterier har ni valt just mitt fordon?
Det är vad fordonet ska användas till och vilka egenskaper det har som styr vilka fordon som är aktuella för uttagning.
-
Hur länge gäller uttagningsbeslutet?
Uttagningsbesluten gäller tre år åt gången.
-
Kommer mitt fordon att kallas in under övningar?
Nej, fordonet kommer inte att kallas in för övningar.
-
Vad händer med mitt fordon efter att jag lämnar det?
Vid förfogande med äganderätt övergår fordonet till staten. Fordonet kommer att användas av Försvarsmakten eller den verksamhet i Totalförsvaret som har behov av fordonet för att kunna lösa sin uppgift.
-
Kommer fordonet att återlämnas?
Nej, vid förfogande med äganderätt övergår fordonet till staten. Tidigare ägare får ersättning motsvarande fordonets värde.
-
Får jag en ersättning för att mitt fordon blir uttaget?
Nej, det betalas inte ut någon ersättning till de som får sin egendom uttagen. Ersättning utbetalas efter att egendom tagits i anspråk, med ägande eller nyttjanderätt. Om det blir aktuellt att avlämna fordonet vid höjd beredskap så får ägaren ersättning för sin egendom och resor i samband med avlämnandet.
-
Kan jag överklaga uttagningsbeslutet?
Nej, beslutet går inte att överklaga vilket framgår av § 29 Förordningen (1992:391) om uttagning av egendom för totalförsvarets behov.
-
Vad händer med min snöskoter (om det blir höjd beredskap) på sommaren?
Snöskotrar ska avlämnas vid vinterförhållanden vid avlämningsplatsen. Tänk på att annan person än ägaren kan avlämna fordonet.
-
Kan jag använda min bil som vanligt trots att den är uttagen?
Ja, fordonsuttagningen ska ses som ett ”bokningssystem”. Först vid beredskapslarm/krig eller när regeringen beslutar om höjd beredskap ska bilen överlämnas till Försvarsmakten enligt uttagningsbeskedet.
-
Kan min leasingbil tas ut, den ägs ju av leasingbolaget?
Oavsett vem som äger ett fordon som behövs vid förbandens och myndigheternas krigsorganisering (svensk medborgare eller ej, fysisk eller juridisk person) kan denna tas ut efter regeringens beslut om höjd beredskap.
Ägandet av din bil övergår då från leasingbolaget till staten. Du som leasingtagare betalar för ditt fordon tills dess att du lämnar det på avlämningsplatsen.